İktidarın tasarruf genelgesi havada kaldı! AKP’li belediye geziye 4,8 milyon TL harcamış

Yayın tarihi: 23 Kasım 2023 Perşembe 12:40 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2023 Perşembe 12:57 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Sayıştay, Sivas Belediyesi ile ilgili çok sayıda usulsüzlük tespit etti. AKP”li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tasarruf çağrısına rağmen belediyenin il dışı gezilere 4,8 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

Sayıştay Başkanlığı, ‘2022 Yılı Denetim Raporu’nu yayımladı. Her yıl olduğu gibi denetimlerde bu yıl da çok sayıda usulsüzlük kayda geçti.

Sayıştay’ın Sivas Belediyesi’ne yönelik incelemelerinde; dolu kadrolara vekaleten atamalar yapıldığı, il dışına geziler düzenlediği ve bu gezilere 4 milyon 811 bin 650 TL harcandığı tespit edildi.

Öte yandan belediyenin, işçilere yıllık iznini de kullandırmadığı ortaya çıktı.

DOLU OLAN KADROLARA ATAMA YAPILDI

Raporda, tespitlere ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Belediyede kadrolar dolu olduğu halde başka birinin kadroya vekâlet ettirildiği, vekâlet ettirilen kişiye harcama yetkilisi olarak da görev yaptırıldığı görülmüştür.

Belediyede 14 adet müdürlükte kadrolar dolu olduğu halde başka birileri görevlendirilmiş ve harcama yetkililiği görevlendirilen kişilerce kullanılmıştır. Ayrıca Başkan yardımcılığı kadroları dolu olduğu halde, dolu olan kadrolara görevlendirme yapılarak söz konusu Başkan yardımcılığı yetkisi görevlendirilen kişilerce kullanılmaktadır. Yapılan bu görevlendirme 657 sayılı Kanun’a uygun değildir.

BELEDİYE SAYIŞTAY’I DİNLEMEDİ

Rapordaki değerlendirme kısmında, belediyeye aynı usulsüzlük nedeniyle 2021 yılında uyarı yapıldığı ancak uyarıya rağmen aynı usulsüzlüğün 2022 yılında da devam ettiği belirtildi.

“2021 yılı Denetim Raporunda yer verilen bu konuyla ilgili olarak her hangi bir işlem yapılmadığı gibi, uygulamaya 2022 yılında da devam edilmiştir.”

İL DIŞI GEZİLERE 4,8 MİLYON TL HARCANDI

Belediyenin, kentte yaşayan vatandaşların şehir dışındaki çeşitli yerlere yapılan gezi giderlerini de kanuna aykırı bir şekilde belediye bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı.

Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Belediyenin imkânlarıyla çeşitli il ve ilçelere vatandaşların götürülerek giderlerinin bütçeden karşılandığı görülmüştür. Birçok kez olmak üzere Divriği, Kapadokya, Bursa, Çanakkale, Trabzon, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Amasya- Tokat illerine düzenlenen geziler nedeniyle 4.811.650,60 TL bütçeden gider yapılmıştır. Özel harcama niteliğinde olan bu tür giderler faydalananlar tarafından karşılanmalıdır. Vatandaşların bulunduğu belde dışında başka yerlere götürülmesi 5393 sayılı Kanun’a uygun olmadığından bu giderin belediye tarafından karşılanmaması gerekir. Vatandaşların il dışına yapacakları gezi belediyenin görev ve sorumluluk alanına girmediğinden, Belediye sınırları dışına yapılan ve belediyeye ait bir vazifenin gördürülmesine yönelik olmayan bu giderler belediye bütçesinden karşılanmamalıdır.”

İKTİDARIN TASARRUF GENELGESİ HAVADA KALDI

Raporda Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan tasarruf genelgesi hatırlatıldı. Bu kapsamda belediyenin tasarruf kararlarına riayet etmediği belirtildi.

Raporda, “30.06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tasarruf Tedbirleri” başlıklı 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelge’sinde, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarrufun sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak alınması gerekli tedbirler belirtilmiştir.” denildi.

İŞÇİLERE YILLIK İZİNLERİ KULLANDIRILMADI

Öte yandan Sayıştay; belediyenin, işçilere yıllık izinlerini de kullandırmadığını tespit etti.

Raporun ilgili kısmında şöyle denildi:

“Belediyede çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu görülmüştür. Kamu görevlilerinin 2021 yılına ilişkin raporun gereğini yerine getirmedikleri ve raporda belirtilen hususu uygulamadıkları sonucuna varılmıştır.

Belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde Belediyede çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerinin, mevzuata uygunluk ve belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla biriktirilmeden, zamanında ve düzenli olarak kullandırılması sağlanmalıdır.”

Sayıştay raporları! AKP’li belediyelerden usulsüzlük fışkırıyor

Kaynak: TELE1