İktidarın gazeteciler üzerindeki baskısı raporlara yansıdı! Türkiye ilk 5’e girdi

Yayın tarihi: 15 Aralık 2022 Perşembe 11:20 am - Güncelleme: 15 Aralık 2022 Perşembe 11:20 am

Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve tehditler uluslararası gazetecilik örgütlerinin raporlarına yansıdı. 2021-2022 yıllarını kapsayan verilere göre; Türkiye, gazetecilerin en çok cezaevine mahkum edildiği ülkeler arasında ilk 5’e girdi.

İktidarın gazetecilere yönelik baskıları 2022 yılında da raporlara yansıdı. Gazeteciler, polis şiddeti, gözaltı ve tutuklama tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2022 yılını kapsayan raporuna göre, son 1 yılda en çok gazeteci tutuklayan ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Listede İran zirvede yer alırken, İran’ı sırasıyla Çin, Myanmar, Türkiye ve Belarus takip etti.

Gazetecileri darbeden polislere soruşturma izni

Birgün’ün CPJ’den aktardığı habere göre, 1 Aralık 2022 itibarıyla 363 gazeteci cezaevine gönderildi. Bu rakam, geçen yıla kıyasla yüzde 20 oranında arttı. Rapora göre, Türkiye’de hapse atılan gazetecilerin sayısı 2021’de 18 iken, 2022’de bu sayı 40’a çıktı.

SANSÜR YASASI VURGUSU

Raporda ‘Sansür Yasası’na da değinen CPJ, tutuklamaların gelecek yılki seçimler öncesinde basın özgürlüğüne karşı yeni bir saldırıya işaret ediyor olmasından endişe edildiğini belirtti.

“Gazeteciler basın kartı alamıyor, İletişim Başkanlığı çalışanlarına kart dağıtıyor”

533 TUTUKLU

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e (RSF) göre de 2022 yılında dünya genelinde 533 gazeteci tutuklu bulunuyor. 110 gazetecinin tutuklu olduğu Çin, “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak tanımlandı. 62 gazetecinin tutuklu olduğu Myanmar ikinci, 47 gazetecinin tutukluğu olduğu İran üçüncü, 39 gazetecinin tutukluğu olduğu Vietnam dördüncü ve 31 gazetecinin tutuklu olduğu Belarus beşinci sıradan listeye girdi. Daha önceki yıllarda ‘tutuklu gazeteciler’ kategorisinde dünyanın üst sıralarında yer alan Türkiye, bu kez gazeteciler bakımından ‘en riskli ülkeler’ arasında sayılmadı.

Evleri basılarak gözaltına alınan gazeteciler tutuklandı!

Ancak RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilere yönelik operasyonların kaygılar yarattığını söyledi. Diğer yandan RSF’nin raporuna göre, 2022 yılında 57 gazeteci öldürüldü, 65 medya temsilcisi rehin alındı, 49’u da kayıp durumda.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, da “Diktatörlükler ve otoriter yönetimler, hapishanelerine gazeteci doldurmada hızlandırılmış bir süreç işletiyorlar. Gazeteci tutuklamadaki bu yeni rekor artış, bu vicdansız güçlere direnilmesine ve haber özgürlüğü, bağımsızlığı ve çoğulculuğu hedeflerini savunan herkesle aktif dayanışma içinde bulunulmasına olan yakıcı ihtiyacı teyit ediyor” ifadelerini kullandı.