İklim krizinde muhtemel senaryo: Yolda sıcaktan düşüp ölenler olabilir!

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 11:22 am - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 11:22 am

Dünya genelinde küresel ısınmanın etkisiyle 3 – 6 Temmuz tarihlerini içeren dönem ‘en sıcak hafta’ olarak geçti. 16.6 derecelerde seyretmesi beklenen ortalama sıcaklık 17 dereceyi aştı. Buna bağlı olarak iklim krizi ve yaşanacak muhtemel senaryolar gündeme geldi.

İklim krizi dünya gündeminden düşmüyor. Independent Türkçe’nin haberine göre Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yılında iklim krizinin daha kötü sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

”GÜNEY ASYA’DA SICAKLIK VE NEM KAYNAKLI ÖLÜMLER GERÇEKLEŞEBİLİR”

Sıcaklıkların artmasının çoğunlukla okyanus akıntılarıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Kurnaz, Pasifik’teki La Nina’dan El Nino’ya geçişin etkisiyle okyanus sularının daha da ısınacağının uyarısını yaptı. Bu nedenle ileriki dönemlerde Güney Asya’da sıcaklık ve nemden dolayı yüz binlerce ölümün gerçekleşebileceğini dile getirdi.

İKLİM KRİZİNİN TÜRKİYE’YE YANSIMALARI NASIL OLACAK?

Prof. Dr. Kurnaz’a göre Türkiye, kıta ortasına ve karasal tarafa yakın olduğu içiin dünya genelindeki kadar hızlı etkilerin görülmeyeceğini belirtti. Güney Amerika, Afrika kıyılarının yanı sıra İspanya, Birleşik Krallık, Hindistan, Bangladeş ve Avustralya gibi ülkelerin Türkiye’den çok daha hızlı şekilde etkileneceğini ifade etti.

”TABLO BÖYLE DEVAM EDERSE 50 YIL SONRA ANTALYA, ADANA GİBİ KENTLERDE SICAKLIK KAYNAKLI ÖLÜMLER YAŞANABİLİR”

Bu yıl Türkiye’ye yaz geç de gelse kavurucu sıcakların etkisi hissedilmeye devam ediyor. Şırnak Cizre’de 49.1 ile rekor sıcaklık kaydedilirken Güneydoğu Anadolu’da hava sıcaklığının 50 dereceyi geçmesi bekleniyor. Prof. Dr. Kurnaz’a göre böyle giderse ileride farklı bir tablonun ortaya çıkması ve 50 yıl sonra Antalya Adana, Hatay gibi kentlerde sıcaklık kaynaklı ölümlerin yaşanacağı düşünülüyor.

‘İKLİM GÖÇÜ’ NEDENİYLE MİLYONLARCA KİŞİ ÜLKE DEĞİŞTİREBİLİR

Birleşmiş Milletler (BM) ”iklim göçü nedeniyle milyonlarca kişinin ülke değiştirebileceği uyarısını yaptı. 2 milyara yakın kişi iklim mültecisi olacağını kaydeden Kurnaz, göç yolları üzerinde bulunan Türkiye’nin insan seliyle karşılaşma riskini değerlendiren Kurnaz, ”Çok uzağa gitmeye gerek yok, 2025 bile olabilir. Bir gün sınıra 30 milyon kişi yüklenebilir” dedi.

SICAKLIĞIN TEMEL SEBEBİ KÖMÜR, PETROL VE DOĞAL GAZ KULLANIMI

Dünya genelindeki ısınmanın beklenenden yüksek olmasının sebebini kömür petrol ve doğal gaz kullanımına bağlayan Kurnaz, kuraklık nedeniyle toprağın su ihtiyacının arttığını, tarım üzerinde olumsuz etkilerinin katlandığını açıkladı. Bu durumdan çıkış yolunun ”doğru bitki deseni” , ”onarıcı tarım” ve ”doğru sulama yöntemlerinden” geçtiğini söyledi.