İklim krizi kakaoyu vurdu: Çikolata fiyatları uçacak

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2023 Pazartesi 10:52 am - Güncelleme: 7 Ağustos 2023 Pazartesi 10:54 am

Batı Afrika’da yaşanan El Nino’ya bağlı hava olayları kakaoyu vurdu. Kakao hasatının verimsiz geçmesi nedeniyle fiyatlarda artış beklenirken çikolata paketlerinin de küçültülebileceği belirtiliyor.

Kakaonun en çok yetiştirildiği Afrika’daki şiddetli yağmur nedeniyle fiyatlarda artış beklenirken bunun çikolatadaki fiyat artışını da tetikleyeceği bekleniyor. Çikolata paketlerinin boyutu da küçültülebilir.

46 YILIN EN YÜKSEK FİYATI

Sözcü’den Deniz Bilici Göçmen’in haberine göre, Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız, çikolata üretiminin temel hammaddesi olan kakaonun, hasattaki verimsizlikten dolayı çikolata üretimini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Düşük kakao arzının çikolata için hammadde teminini zorlaştırması ve maliyetleri yükseltmesi beklenirken, Elif Aslı Yıldız, bunun çikolatada tüketiciye zam olarak yansıyabileceğini belirtti.

Ekim 2022’ye göre kakaoda yüzde 40’lık bir fiyat artışı olduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

“Dünyayı sarsan yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan tedarik ve diğer sorunlar, çikolata üretimini de etkiledi. Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun fiyatı şu anda ton başına 3 bin 160 dolar ile son 46 yılın en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Bu, geçtiğimiz ekim (2022) ayına göre yüzde 40’lık bir fiyat artışı anlamına geliyor. El Nino hava olayı sebebiyle bu yıl kakao üretiminde ciddi bir azalma söz konusu. Bu da çikolata fiyatlarının artışında etken bir sebep.”

Marketlerde yaygın bir markanın 70 gram sütlü tablet çikolatası şu anda 21 liradan satılıyor.

HAMMADE TEMİNİNDE SIKINTI YAŞANABİLİR

Hammadde temininde yaşanabilecek sıkıntılara ve stoklar üzerinde oluşabilecek baskılara dikkat çeken Elif Aslı Yıldız, yüksek maliyet riskine işaret etti. Yıldız, çikolata firmalarının paket küçültmeye gideceği iddialarına ilişkin ise kendilerinin böyle bir planı olmadığını kaydetti. 1.3 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan çikolata sektöründe Türkiye’nin toplam çikolata üretimi, 2022’de yıllık 237 bin tona ulaşırken Türkiye’nin kakao ve kakao ürünleri ihracatı da 942 milyon 577 bin dolar olarak gerçekleşti.

Çikolata severleri üzecek haber! Zam geliyor!