İHD LGBTİ+ Komisyonu kuruldu

Yayın tarihi: 31 Ocak 2022 Pazartesi 9:38 am - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 9:38 am

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) İstanbul şubesinde LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruldu. İHD, dün (30 Ocak) dernek binasında yapılan basın açıklamasıyla komisyonun kurulduğunu kamuoyuna duyurdu.

Komisyon, LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin başvuru almaya başlayacak. Komisyonun kurulduğunu bir basın açıklamasıyla duyuran İHD, “Ayrımcılığa ve nefrete uğrayan her bireyin hakkını koruyan, hak ve insan temelli olan tüm eksikliklerin karşısında olan İHD, LGBTİ+’ların yaşadığı tüm hak ihlallerinin karşısında duracaktır” ifadelerine yer verdi.

Komisyonun kuruluş deklarasyonun tam metni ise şu şekilde:

Türkiye’de ve dünyada yaşayan her LGBTİ+’nın uğradığı hak ihlalleri, dünyanın her yerinde aynı zihniyetle beslenen cis-patriyarkanın ördüğü, koruduğu ve beslediği nefret sarmalının sonucudur. Bu sarmal her geçen gün hayatlarımıza biraz daha sirayet ediyor, yaşadığımız alandaki çemberi biraz daha daraltıyor. Ülkemizde ise her nasıl oluyorsa, gündemdeki tüm gelişmeler bir şekilde LGBTİ+ nefretine dönüşmekte. Her seferinde eli satırlı erkeklerin dillerinde “sapık” olarak anılmaktayız. Özellikle Diyanet’in ‘Nefret Hutbesi’ ile başlayan LGBTİ+’lara yönelik cihat çağrısı, yandaş medyanın etkisi ile büyük bir şiddet sarmalına dönüşmüştür. Birbirini tetikleyen bu süreçler sonunda artık devlet kurumları da bu suçun ortağı olmuştur. Öyle ki devletin en yetkin şahsı (cumhurbaşkanı) dahi çıkıp LGBTİ+’ları hedef göstermiş, terörist ilan etmiştir.

Bizler tüm bu saldırıların münferit olmadığını biliyoruz. İktidarın paramiliter çeteleri tarafından gerçekleştirilen bu dijital saldırılar LGBTİ+ların katledilmesine ve intiharına giden yola zemin hazırlıyor.. Cezasızlık politikası sonucu korunmasız olan LGBTİ+’lara dönük örgütlü yönetilen bu nefret sonucu ölümler “müstehak” olarak algılanıyor. Bu yüzden yıllardır “Nefret Cinayetleri ve İntiharları Politiktir” diyoruz, bu yüzden “ Trans Cinayetleri ve İntiharları Politiktir’’ diyoruz.

Bununla yetinmeyen iktidar varoluşlarımızı bahane ederek İstanbul Sözleşmesine saldırmış ve sözleşmeyi bir gece ansızın feshetmiştir. Haklarımıza, hayatlarımıza, kazanımlarımıza saldıran ve bunu LGBTİ+’ları yalnızlaştırma hamlesi olarak gören iktidara bir sözümüz var.

Bu ülkede milyonlarız, birbirinden vazgeçmeye niyeti olmayanlarız, her şeye rağmen güvenli alanlarımızı var ediyor, örgütleniyor, güçleniyor ve iyileşiyoruz.

Bu pratiğin bir örneği de İHD çatısı altında kurmuş olduğumuz LGBTİ+ Komisyonumuzdur.

Kurulduğu ilk günden bu yana insanı önceleyen İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) çatısı altında LGBTİ+’lara ait bir komisyonun eksikliğini çok uzun yıllardır hissetmiş ve eksikliğin giderilmesi noktasında yolları kesişmiş lubunyalar olarak dernekle yaptığımız görüşmeler sonucu komisyonumuzu kurmuş bulunmaktayız.

İHD LGBTİ+ komisyonu, erkek egemen toplumda filizlenen cinsiyetçiliğin, homofobi, transfobi, bifobi, erkeği güçlendirip kadını ve LGBTİ+’ları yok sayan ve bütün dışlayıcı söylemlerin bir ideolojiye dönüşmesinin önüne geçme amacıyla kurulmuştur.

Ayrımcılığa ve nefrete uğrayan her bireyin hakkını koruyan, hak ve insan temelli olan tüm eksikliklerin karşısında olan İHD, LGBTİ+’ların yaşadığı tüm hak ihlallerinin karşısında duracaktır. Yaşanan tüm hak ihlalleri, devlet baskısı, mahalle baskısı, erk zulmü ve patriyarkanın işlediği suçlarda, görsel medya, yazılı medya ve sosyal medya ile körüklenen nefret söylemleri sonucu temaslı, veyahut dijital olarak yaşanan taciz, mobbing ve diğer tüm hak ihlalleri için komisyonumuza başvurular yapılabilir.

Rakel Dink ve Eren Keskin dahil 6 kişinin portresi IFEX sergisinde

Soylu LGBTİ+’ları terör ve uyuşturucu örgütlerinden bile tehlikeli buldu