İddia: Uğur Mumcu’nun katili Oğuz Demir Türkiye’ye döndü

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2021 Perşembe 5:59 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2021 Perşembe 5:59 pm

Ankara Valiliği’ne Uğur Mumcu suikastının bombacısı Oğuz Demir’in sahte kimlikle Türkiye’ye döndüğü ihbarı yapıldı.

Uğur Mumcu’nun arabasının altına patlayıcıyı yerleştiren ve suikasttan sonra kaçarak kırmızı bültenle aranmaya başlanan firari Oğuz Demir’in Türkiye’ye döndüğü iddia edildi.  Bir kişi Ankara Valiliği’nin Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’ne 7 Ocak 2021’de e-posta yazarak Oğuz Demir’in kimlik değiştirerek Türkiye’ye döndüğü ihbarında bulundu.

Deutsche Welle’den Alican Uludağ’ın aktardığına göre ihbarı yapan kişi “Uğur Mumcu Suikastı” başlıklı e-postada şunları yazdı:

“Uğur Mumcu suikastı faillerinden biri olan Oğuz Demir adlı şahsın İran’a kaçtığını, sonradan kimlik değiştirerek ülkemize tekrar geri döndüğünü duydum Eren Demir adlı arkadaştan. Doğan Burda Dergi Grubunda Dijital İçerik Direktörü olarak çalışmaktadır. Eren Demir, Uğur Mumcu suikastı faillerinden biri olan Oğuz Demir’in kuzenidir. Oğuz Demir’in nerede olduğunu Eren Demir biliyor. Umarım Mumcu ailesinin uzun yıllardır devam etmekte olan acısına son verir. Eren Demir akrabasının yerini söyler. Eren Demir iyi bir insandır. Terörle suçla işi de olmaz. Umarım vicdanlı şekilde gerçeği anlatır ve Oğuz Demir’in yerini söyler ve onu yargıya teslim eder.”

EREN DEMİR: YOLDA GÖRSEM TANIMAM

İhbar üzerine Ankara Terör Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı, 12 Ocak’ta polise Eren Demir’e ulaşılarak konu hakkında bilgi alması talimatını verdi. 20 Ocak’ta İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne çağrılan Demir ifadesinde Oğuz Demir’in üvey amcası Adem Demir’in oğlu olduğunu söyledi. Eren Demir, “Ben üvey amcam Adem Demir ve oğlu Oğuz Demir’i henüz ilk okula dahi başlamamışken, Oğuz Demir evlenirken düğününde bulunmuştum. Bu onu ilk ve son görüşüm olmuştu. Kendileriyle aile yakınlığımız da yoktur. Ailelerimiz de kendi aralarında görüşmez. Oğuz Demir’i şu an yolda dahi görsem tanımam” dedi.

Oğuz Demir

“BİLGİ EDİNİRSEM İLK İHBAR EDECEK KİŞİ BENİM”

Eren Demir şöyle devam etti:

“Biz ailecek Uğur Mumcu’yu çok severdik. Haberlerden bu bilgiyi öğrendikten sonra da çevremde bulunan birkaç arkadaşıma Oğuz Demir’in üvey kuzenim olduğu yönünde sitem dolu sözlerim olmuş olabilir. Zaten Oğuz Demir’in benim üvey kuzenim olduğunu bilen kişiler de çok az sayıdadır. Çünkü Oğuz Demir’in üvey de olsa kuzenim olması beni fazlasıyla utandırmaktadır. Bu sebeple çok fazla bahsi açıp anlattığım bir olay değildir. Oğuz Demir hakkında bir bilgi edinirsem ilk ihbar edecek kişi benim. Bu kişi benim yaşantımın hiçbir yerinde olmayan hiçbir duygusal bağım olmayan birisidir. Yaşamım boyunca henüz 5-6 yaşlarında çocukken sadece bir defa görüp unuttuğum kişidir.”

Eren Demir, bu ihbarı yapan kişinin araştırılmasını isteyerek, “Çünkü bu ihbar tamamen kötü niyetle yapılmış bir ihbardır. Bu ihbarı gerçekleştiren kişilerden davacı ve şikâyetçiyim” dedi.

EMNİYET SORGULAMASINDA ADRESİ AVUSTRALYA ÇIKTI

Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Oğuz Demir ile ilgili Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın Terörle Mücadele Bilgi Sistemi’nde (TEMBİS) sorgulama yapı. Sorgulamada Demir’in adresi olarak “Avustralya” yazıldığı anlaşıldı. Ulusal Yargı Ağı Projesi’ndeki (UYAP) sorgulamasında ise Demir’in “anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak” suçundan iki ayrı araması olduğu bilgisi çıktı.

TEMBİS raporunun altında “Bu bilgilerin gizliliğine riayet edilerek, üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşmayın” notu düşüldü. Emniyet, aldığı ifadeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Başsavcılık da ihbarı ve belgeleri Oğuz Demir’in yargılamasını yapan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 5 Mayıs’taki duruşma, Covi-19 tedbirleri kapsamında ertelendi.