İddia! Erdoğan’ın Anayasa konusunda iki isteği var

Yayın tarihi: 4 Ekim 2023 Çarşamba 8:56 am - Güncelleme: 4 Ekim 2023 Çarşamba 8:56 am

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, hükümete yakın bir kişinin kendisine AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa konusunda iki isteği olduğunu, hukukçularına “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” dediğini söylediğini aktardı.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliği konusunda iki isteği olduğu iddiasını köşesine taşıdı. Zeyrek’in aktardığına göre, hükümete yakın bir isim, Erdoğan’ın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya geldiğini, toplantıya katılan hukukçulardan birinin de kendisine Erdoğan’ın iki isteği olduğunu söyledi.

Bu iki istekten ilkinin yüzde 50 artı 1’i değiştirmek, diğerinin ise üçüncü dönem seçilmek olduğu iddia edildi.

Zeyrek’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“2 Ekim 2023 günü “Yeni Anayasa ne için” başlıklı yazımda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni Anayasa tartışmasına girdiğine dikkat çekip, bütün yetki ve gücü elinde bulunduran Erdoğan’ın yeni Anayasa’yı ne için istiyor olabileceğini sorgulamıştım.
Yazım yayınlandıktan sonra hükümetle yakın ilişkileri olan bir isim aradı.
Tanık olduğu bir toplaşmayı (gayri resmi olduğu için toplantı yerine toplaşma sözcüğünü kullandım) ve o toplaşma sonrasında dinlediği bir hukukçunun söylediklerini aktardı.
Aktardığına göre, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya gelmiş. O toplantıya katılan hukukçulardan biri de kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasa konusunda iki isteği olduğunu anlatmış.
Güya Cumhurbaşkanı Erdoğan ekibine “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” demiş.

İKİ İSTEK

“Neymiş o iki istek” diye sordum. (Yanıtlar benim için çok inandırıcı gelmese de sizinle paylaşmak istedim. Zira benim inanmadığım, “o kadar da olmaz” dediğim birçok şey bugüne kadar oldu.)
-“İlki yüzde 50 artı 1’i değiştirmekmiş” dedi.
Bunu istemesi normal. “Yerine ne koymak istiyorlar” diye sordum.
“Yüzde 40 artı 1…”
“Yok daha neler” diyerek buna inanmanın zor olduğunu anlatmak istedim. Ancak vazgeçtim. Bunun yerine diğer isteği sordum.
“Üçüncü dönem seçilmek.”
“Buna hiç inanamam” dedim. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi artık aday olmayacağını söylemişti zaten” diye devam ettim. Ancak konuştuğum kişi, bu iki isteğin gündeme getirileceğinden çok eminmiş gibi ısrar etti. Konuyla ilgili yetkililerle yaptığım görüşmelerde iddiayı doğrulatamadım.”

DEVA: Yeni Anayasa konusuna ‘istemezukçu’ bakmayacağız