DEVA: Yeni Anayasa konusuna ‘istemezukçu’ bakmayacağız

Yayın tarihi: 3 Ekim 2023 Salı 12:22 pm - Güncelleme: 3 Ekim 2023 Salı 12:22 pm

TELE1 ÖZEL / ZEYNEL LÜLE 

DEVA Partisi, ‘Yeni Anayasa’ya ilişkin tartışmalarla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Genel Başkan Ali Babacan’ın da katıldığı toplantıda, iktidarın ‘Anayasa’ girişimlerine  ‘istemezukçu’ bir tavırla yaklaşılmayacağı belirtildi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, meclisteki ‘Yeni Anayasa’ girişimlerine ‘istemezukçu’ bir tavırla yaklaşmayacaklarını, iktidarın yaklaşımlarına ‘samimiyet testi’ bağlamında yaklaşacaklarını söyledi. Buna rağmen ‘Başörtüsü’ ile ilgili yaklaşımı ülkeyi kutuplaştırmak, muhalefeti çatlatmak için ‘elverişli bir enstrüman’ olarak gördüğünü söyleyerek, “Bu konuda Türkiye’de pratikte bir sorun yaşanmıyor. Temel hak ve özgürlükler bağlamında Anayasaya madde madde koyulamaz” dedi.

Aralarında Tele1 Ankara Temsilcisi Zeynel Lüle’nin de bulunduğu bazı medya mensuplarıyla bir araya gelen ve Genel Başkan Yardımcıları İdris Şahin ve İbrahim Çanakçı’nın da katıldığı toplantıda Babacan’ın açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:

-MB’nin döviz kuruna müdahale şeffaf olmalı( 2002-2005 arası MB müdahalesi 8.5 milyar dolar. Tümü şaffaf şekilde yapıldı. 2019’dan bu yana 250 milyar dolar satılarak müdahale yapıldı. Üstelik bu şeffaf olmadı

-Merkez Bankası ile Hazine protokol yapmış Öyle satıyorlar arka kapıdan. Bu protokolü iptal edin

-Yapısal reformlar hayata geçirilmeli

-TÜİK’in verilerinin hükümetten bağımsızlığı sağlanmalı

-BDDK’nın finansal düzenlemeleri konusunda somut adımlar atılmalı

TELE1 Ankara Temsilcisi Zeynel Lüle ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

-Anayasa değişikliği konusuna toptan “istemezukçu” bir tavrımız olmayacak. Sorumlu muhalefet bunu gerektirir.
Bakmamız lazım ne getirecekler.

-Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin uzatılması konusunda, ilke olarak, bu kadar uzun süre bu kadar mutlak güçle yönetime karşıyız. Güç yozlaştırır. Mutlak güç mutlak yozlaştırır. Türkiye’de değişim zamanı geldi. Bu konuyu bir Anayasa değişikliği ile getirirlerse biz buna karşı çıkarız. İktidar samimiyse bir çalışma, bir yöntem ortaya koyar. İçeriğin, yöntemin, takvimin ortaya konması gerekir. Eğer anayasayı mecliste bir komisyon eliyle çalışalım derlerse biz o komisyon çalışmalarına katkı veririz.”

-Başörtüsü konusunda: pratikte bir sorun yok. Kutuplaştırmak, muhalefeti çatlatmak için ‘elverişli bir enstrüman’. Bu konu temel hak ve özgürlükler arasına bir madde olarak konulamaz. İleride kaldırırlarsa başörtü mü yasaklanmış olacak?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile TELE1 Ankara Temsilcisi Zeynel Lüle

ALTILI MASA

-“Kendini muhafazakar, seküler, demokratik, Atatürkçü diye tanımlayanların Altılı Masa etrafında toplanması çok önemliydi. Siyasi tarihimizde başka da örneği yok. Ama bu çalışma kültürü maalesef kamuoyuna tam yansıyamadı. Altı parti olarak uzlaşı halinde, kavgasız gürültüsüz bu ülkeyi yönetebiliriz konusunda topluma güven veremedik. İkna edebildiğimiz seçmen oranı yüzde 48’de kaldı. Yüzde 50 artı 1’e ulaşamadık.”

YEREL SEÇİMLER

Kendi teşkilatlarımızdaki en önemli sorun başka partinin listelerinden seçime girmek oldu. Teşkilatlarımızda korkunç bir huzursuzluk var. Şu anda sonuçlar ne olursa olsun bu seçimlerde kendi özgün kimliğimizi vatandaşa anlatmak istiyoruz. Yerel seçimler, teşkilatımız üzerindeki travmayı atlatmak ve özgün kimliğimizi ortaya koymak için büyük bir fırsat olacak. Her yerde aday çıkartma gücümüz var. 81 ilde teşkilatımız var. Millet İttifakı’ndaki birliktelik bitti. İlk, ‘bitti’ diyen de biz olmadık. Diğer partilerde de iş birliği psikolojisi yok.”

Ali Babacan DEVA Partisi’nin yerel seçim kararını açıkladı