İBB kentin ‘röntgeni’ni çekti! Hangi ilçelerde risk daha yüksek?

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2023 Cuma 10:32 am - Güncelleme: 11 Ağustos 2023 Cuma 10:32 am

Olası İstanbul depremi için kentteki yapı stoğunun yenilenmesine dair yeni bir adım atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul’un ‘röntgeni’ni çekerken depremde en riskli ilçeler arasında Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Avcılar, Tuzla ve Beylikdüzü yer aldı.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından beklenen ‘İstanbul Depremi’ne karşı hazırlıklara yenisi eklendi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’a göre deprem İstanbul’un bütün ilçeleri için risk barındırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bu konuya dair bir kitapçık hazırladı. İstanbul’un ‘röntgeni’ni çeken İBB yönetiminin yayımladığı verilere göre 7.5’lik deprem senaryosunda bazı ilçelerin daha büyük risk taşıdığı kaydedildi.

DEPREMDE 207 BİN BİNA HASAR GÖRECEK

Hem sağlam zemin hem de sağlam binayı İstanbul’da bir arada bulmak o kadar kolay değil. Kentte olası senaryoda depremin büyüklüğü için 7 ve üstü ifade ediliyor. Bu durumda İstanbul’da tek bir ilçede bile yüzlerce hatta binlerce kişi hayatını kaybedebilir.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, “İstanbul’da 1 milyon 200 bin civarında bina var. Bizim elimizdeki son analize göre bu binaların 207 bini depremde hasar görmesi muhtemel binalar. Bu az bir sayı değil” dedi.

EN RİSKLİ İLÇELER

İstanbul’da deprem açısından en riskli ilçeler arasında Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Avcılar, Tuzla ve Beylikdüzü yer alıyor.

İBB’den ilçe ilçe deprem raporu: Hangi ilçede kaç can kaybı olacak kaç bina yıkılacak?