İBB’den ilçe ilçe deprem raporu: Hangi ilçede kaç can kaybı olacak kaç bina yıkılacak?

Yayın tarihi: 20 Haziran 2020 Cumartesi 4:20 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2020 Cumartesi 6:01 pm

İBB’nin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle hazırladığı “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019” hayata geçirildi. İstanbul’da yaşanacak bir depreme karşı hazırlıklarını sürdüren İBB, ilçe ilçe olası hasar ve kayıpları raporladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) , deprem tehlikesi ve riskleri, güncel bilimsel analiz yöntemleri, mevcut üst yapı ve alt yapı envanter bilgileri kullanılarak yeniden ele alındı

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, bu projenin çıktılarını özelleştirdi. İlçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için ‘İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları’ üretildi. Olası bir depremde ilçe ve mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi.

HER İLÇEYE ÖZGÜN SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

ibb.istanbul’un aktardığına göre çalışmada her bir ilçeye özgün sorunlar teşhis edildi. İstanbul genelinde etkili olabilecek yıkıcı bir depremin, ilçelerde neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutları ortaya konuldu. Bu veriler, afet yönetimi, kentsel planlama, depreme karşı yapısal iyileştirme ve kentsel dönüşüm gibi uygulama ve planlama çalışmalarına yol gösterici önemli bir altlık oluşturdu.

Kitapçıklarda, ilçelere ait genel bilgiler ile bina, altyapı ve nüfus bilgileri; üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekânsal dağılımları; doğalgaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı bilgileri yer aldı.

İLÇE İLÇE HASAR TAHMİNİ

Rapora göre;

Arnavutköy’de 2 bin

Ataşehir’de 3 bin

Bağcılar’da 10 bin

Bakırköy’de 6 bin

Beyoğlu’nda 4 bin 200

Büyükçekmece’de 9 bin

Çatalca’da 2 bin

Esenler’de 5 bin

Fatih’te 15 bin

Kâğıthane’de 2 bin

Kartal’da 4 bin

Küçükçekmece’de 13 bin

Sancaktepe’de 3 bin

Silivri’de 9 bin

Tuzla’da 7 bin

Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

BARINMA İHTİYACI

Avcılar’da 35 bin, Başakşehir’de 13 bin 500, Beylikdüzü’nde 27 bin, Çekmeköy’de 4 bin, Esenyurt’ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa’da 14 bin, Kadıköy’de 17 bin, Maltepe’de 20 bin, Pendik’te 28 bin, Ümraniye’de 16 bin, Sarıyer’de 6 bin 600, Sultangazi’de 10 bin, Şile’de 900, Zeytinburnu’nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

Yapıların Bahçelievler’de yüzde 83’ü, Bayrampaşa’da yüzde 91’i, Beykoz’da üçte ikisi, Güngören’de yüzde 90’ı, Şişli’de yüzde 92’si 20 ve üstü; Beşiktaş’ta yaklaşık yarısı, Adalar’da yarıdan fazlası, Eyüp’te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor

KİTAPÇIKLAR HERKESE AÇIK

39 ilçeye ait kitapçıklar, https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz web sitesi üzerinden tüm kamuoyunun bilgisine sunuldu. Kitapçıklarda, olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak bina hasarları ve geçici barınma ihtiyaçlarının büyüklüğü dikkat çekti.