Meslek örgütlerinin taleplerine karşın yıllardır yoksul hanelere elektrik desteği için adım atmayan hükümet, seçimlere 1 ay kala düzenlemeyi yaşama geçirdi. Ancak bu kez de kişi sınırı koydu.

150 kilovatsaatlik destekten yararlanabilmek için hanede en az 5 kişinin bulunması gerekecek. Hanedeki kişi sayısı düştükçe desteğin miktarı da azalacak. Destekten 2 milyon 22 bin hane yararlanacak.

İhtiyaç sahibi hanelere elektrik desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı dün yayımlandı. Karara göre, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca düzenli yapılan sosyal yardımlar veya aylıklardan yararlandırılan hanelerden Türk vatandaşı hak sahiplerine, hak sahipliği kriterlerini kaybedinceye kadar elektrik tüketim desteği verilecek.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, destek kapsamında bulunan hanelere, hanedeki kişi sayısı kriteri dikkate alınarak aylık 150 kilovatsaat karşılığı tutara kadar destek sağlanacak. Elektrik tüketim desteği öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları kullanılarak yapılacak. Fon kaynaklarının yeterli olmaması durumunda ise ödeme için ihtiyaç duyulan tutar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesine konulacak ek ödenekten karşılanacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, uygulamadan yaklaşık 2 milyon 22 bin hanenin yararlanmasını beklediklerini bildirdi. Desteğin bugünden itibaren başlayacağına işaret eden Selçuk, destek miktarının evde yaşayan kişi sayısına göre 40.31 ile 80.63 TL arasında değişeceğini kaydetti. Selçuk, ödemelerin belirlenen kişilere düzenli olarak PTT aracılığı ile yapılacağını duyurdu.

Uygulamaya göre, 1-2 kişi 75 kilovatsaat, 3 kişi 100 kilovatsaat, 4 kişi 125 kilovatsaat, 5 ve daha fazla kişi yaşayan hanelere aylık 150 kilovatsaat elektrik desteği verilmiş olacak.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, “Hanelerdeki kişi sayısından bağımsız olarak 150 kilovatsaatlik sınır, asgari yaşam koşulları için eşik değer olarak kabul edilmelidir” değerlendirmesini yaptı.