Hrant Dink katledildiği yerde anıldı! Gezi tutsağı Çiğdem mater’den mesaj

Yayın tarihi: 19 Ocak 2023 Perşembe 3:14 pm - Güncelleme: 19 Ocak 2023 Perşembe 3:41 pm

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 16. yılında öldürüldüğü yerde anıldı. Gezi Direnişi nedeniyle tutuklu bulunan Çiğdem Mater anma etkinliğine mesaj gönderdi.

Şişli’de 19 Ocak 2007 günü gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda, tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, vurulduğu saatte, vurulduğu yerde anıldı.

Şişli’deki Sebat Apartmanı’nın önünde bir araya gelen yurttaşlar, Dink’in öldürüldüğü noktaya kırmızı karanfil, Agos gazetesi, mum ve nar bıraktı. Törende “Sarı Gelin” türküsü Türkçe ve Ermenice olarak çalınırken binaya Dink’in fotoğrafı asıldı. Fotoğrafta “İnadın, umudun, cesaretin bizimle. Seninleyiz Ahparing. Buradayız 16 yıldır” yazısı yer aldı. Anmaya katılanlar “Hrant için adalet”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” yazılı Kürtçe, Ermenice ve Türkçe dövizleri taşıdı. Sık sık Türkçe ve Ermenice “Buradayız Ahparig”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Hrant için, adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Gezi tutsakları da anmada unutulmadı, tek tek isimleri okundu ve alkışlarla “Bizimlesiniz, yerini bu meydandır” denildi.

ÇİĞDEM MATER: YANI BAŞINIZA ORADA OLMAK İSTEYİP OLAMAYAN ON BİNLERİ EKLEYİN

Gezi direnişi hakkında açılan davada 270 gündür tutuklu olan Çiğdem Mater, Hrant Dink için düzenlenen anma etkinliğine mesaj gönderdi. Çiğdem Mater mesajında, “Bugün Kandıra’dan Edirne’ye, Silivri’den Sincan’a, Gebze’ye, Tekirdağ’a, seni küçücük hücrelerinde, avlularında, koğuşlarında anan, gülen gözlerinle akıllarında tutan binlerce insan adına konuşmak; sesimizi, selamımızı ve inadımızı iletmek bu kez de bana düştü. Sevgili Hrant Dink ailesi ve Hrant’ın sevgili arkadaşları; Sebat Apartmanı’nın önünde sebatla ve inatla 16’ncı kere bir aradasınız. Orada olan sizler lütfen yanı başınıza orada olmak isteyip olamayan bizleri, hapistekileri, sürgündekileri, on binleri ekleyin. Sevgili Rakel Dink’in tarihi tespitiyle: Bizi acılarda akraba edenlere inat buradayız, bir aradayız” ifadelerini kullandı.

EMİN ALPER: HRANT’IN GÖVDESİNİN EBEDİ OLARAK UZANIP KALDIĞI KALDIRIMDA TOPLANDIK

Yönetmen Emin Alper, “Bugün tam 16 sene oldu. Yine içimiz buruk yine adaletin tam manasıyla tecelli etmediğine inanarak o katilleri yaratan karanlığın hiç dağılmadığını, belki de koyulaştığını bilerek yine burada onun gövdesinin ebedi olarak sessizce uzanıp kaldığı kaldırımda toplandık. Osmanbey kaldırımlarında yatan dostumuzun yarasından hala kan sızıyor. İçeri doğru birbirine dönmüş iki ayağının arasından incecik akan akan kendisine bir yol arıyor. Gündelik telaşları içinde koşturan bir insan kalabalığının arasından, ardından ağlayan öfkeli dostlarının yanından, adalet arayışına duvar olmuş mahkeme kapılarının altından, nefret ve hınç dolu kışkırtıcıların akşamları huzur içinde döndükleri evlerinin önünden, Kamp Armen’in yıkıntıları arasından doğduğu Malatya’ya, Anadolu topraklarında kendine bir yol arıyor. Bu incecik sızıntı kendi yolunu bulacak. Ama önce Hrant’ın kanı, Mustafa Suphi ve arkadaşlarının bindirildikleri takadan, Sabahattin Ali’nin kırık gözlük camından, Musa Anter’in ak saçlarının arasından, 1915’te Anadolu’nun her karış toprağından, 38’de Dersim dağlarından, 55’te İstanbul’un kırık vitrin camlarından, Maraş’tan ve Sivas’tan sızan kanla buluşacak.

 

Hrant Dink mezarı başında anıldı

BÜLENT AYDIN: VAZGEÇMİYORUZ

Hrant’ın arkadaşlarından Bülent Aydın, yaptığı konuşmada “Hrant için adalet demeye geldik. Biz bitti demeden bu dava bitmez demeye geldik. Faşizme karşı kardeşimsin Hrant Dink demeye geldik. Vazgeçmiyoruz Ahparig. Katilleri koruyan cinayete ortaktır. Kötülük mekanizması nasıl harekete geçirildi? Önceden bilinen cinayet neden engellenmedi? Ikinci davayı da kılıfına uydurup dosyayı kapatmak istiyorlar. Ama Adalet henüz yerini bulmadı. Bu meydan aynı zamanda adalet taleplerinin, hak mücadelesi dile getirildiği bir alan. On altı yıldır böyle oldu” dedi.

Aydın, herkes hak ettikleri cezayı alana ve bu alçak cinayetin hesabı tüm ortaklardan sorulana kadar bu dosyanın kapanmayacağını vurguladı. “Halkın vicdanında mahkum olanlar mahkeme salonlarında temize çıkartılamaz” diye ekledi.