“Hindistan’ın sökmeyi reddettiği gemi için sürdürülen bu ısrarın nedeni nedir?”

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2022 Salı 4:07 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2022 Salı 4:07 pm

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Aliağa’da sökümüne izin verdiği Nae Sao Paulo gemisi ile ilgili Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo isimli uçak gemisinin söküm için İzmir’in Aliağa ilçesine getirilmesine onay verdi. Geminin Aliağa’da sökümü için Sök Denizcilik isimli firmaya 30 Mayıs 2022 tarihinde izin verildiği ortaya çıktı.

600 tonun üzerinde asbest barındırdığı söylenen, İkizi olan Clemenceau gemisinin 760 ton asbest barındırdığı ortaya çıkan gemiyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,”Gemide, 9 ton asbest var” açıklaması yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Nae Sao Paolo isimli uçak gemisine ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Bakan Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Saruhan Oluç, Murat Kurum’a “Hindistan’ın sökmeyi reddettiği gemi için sürdürülen bu ısrarın nedeni nedir?” diye sordu.

“İzmir’e asbest bombası geliyor”

Oluç, önergesinin gerekçesinde “Türkiye’deki geri söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. AŞ’yi temsilen Rio de Janerio şirketi Cormack Maritima tarafından Mayıs-Haziran ayları arasında Aliağa’ da sökülmek üzere alınmıştı. Söz konusu uçak gemisinin 760 ton civarı asbest, ağır yağ, ağır metal, polikorürler, bifeniler, radyoaktivite barındırdığı iddia edilmektedir” dedi.

Asbest yüklü gemiyi sökecek firma iddiaları reddetti! Geminin ikizinden 760 bin ton asbest çıkmıştı

Saruhan Oluç, Bakan Kurum’a “Gemide 900 ton değil, 9.6 ton asbest bulunmaktadır” sözlerini hatırlatarak bu açıklamasının kamuoyunu rahatlatmadığını söyledi. Oluç, “Zira sökülmek üzere getirilmesi planlanan Nae Sao Paulo adlı geminin ikizi olarak tasarlanan, Fransa’nın 1957 yılında tamamladığı Clemenceau gemisinde yapılan bağımsız denetimler sonucunda 760 ton asbest olduğu ortaya çıkmış ve yıllarca bekletildiği halde birçok ülke gemi söküm işlemine yanaşmamıştı” dedi.

Bakan Kurum ‘9 ton asbest var’ dediği geminin ikizinde 760 ton asbest çıktı

Saruhan Oluç, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“Aliağa’ya sökülmek üzere getirilecek NAe São Paulo isimli geminin 760 ton civarı asbest ve çeşitli kanserojen maddeleri içerdiği iddiası doğru mudur?

Bu geminin söküm işlemleriyle ilgi yürütülen süreçte Bakanlığınızın şartlı onay verdiği yönünde rapor yazdığı iddiaları doğru mudur?

Eğer doğru ise böyle bir şartlı onayın verilme gerekçesi nedir? Bu onay raporunu kamuoyuyla da paylaşacak mısınız?

‘Gemide 9.6 ton asbest var’ açıklamasını hangi rapora dayanarak ifade ettiniz? Açıklamanızı güçlendirmek için Geminin Tehlikeli Maddeler Envanteri (IHM) belgesini kamuoyuyla da paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Hemen hemen aynı yıllarda yapımları tamamlanan ikiz gemilerin Clemenceau (1957), NAe São Paulo (1960) asbest oranları neden farklıdır? Bu çelişkinin önüne geçmek ve kafalardaki soru işaretlerini dağıtmak için risk analiz raporunu paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Şimdiye kadar Aliağa’da sökümü tamamlanan 714 gemi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da sunulmuş olması gereken risk analizi ve gemi söküm belgelerini ne zaman paylaşacaksınız?

Gemi söküm işleminin çevre ve insan sağlığını kötü etkileyeceği yönünde kaygılarını dile getiren sivil toplum örgütleriyle bir görüşme yaptınız mı?

Gemi söküm işlemlerinde uluslararası standartlara uyulacak mıdır? Basel sözleşmesi dahil diğer uluslararası sözleşmelere riayet edilecek midir? Buna yönelik bir çalışmanız ya da aldığınız denetimler var mıdır?

Sökülecek olan NAe São Paulo gemisi ile ilgili atık ve tehlikeli atık kapsamında değerlendirilen maddelerin arındırılması için neler yapılmıştır?

Hindistan’ın sökmeyi reddettiği gemi için sürdürülen bu ısrarın nedeni nedir?”

Asbest yüklü gemiyi sökecek firma iddiaları reddetti! Geminin ikizinden 760 bin ton asbest çıkmıştı