“İzmir’e asbest bombası geliyor”

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 11:41 am - Güncelleme: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 11:41 am

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için izin verdi. ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari kararı, “Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor” şeklinde yorumladı.

Nae Sao Paulo savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için Sök Denizcilik isimli firmaya 30 Mayıs 2022 tarihinde izin verildiği ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 30 Mayıs 2022 tarihli yazısı ile firmanın başvurusuna şartlı izin verdiği yazıda, “Bakanlığımızın, planlanan taşımanın Basel Sözleşmesi hükümlerine uygun yapılması, mümkün olduğunca atıklardan arındırılmış olması, gemide radyoaktif madde bulunmaması ve geminin radyasyon ölçümlerinin fon seviyesi altında bulunması şartıyla itirazı bulunmamaktadır. Gemi ülkemize geldiğinde yanaşma izni verilmeden yetkili kurum tarafından radyasyon ölçümleri yapılacak ve ölçümlere ilişkin harcamalar Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından karşılanacaktır. Ölçüm sonucunun beyan edildiği gibi fon seviyesi değerlerinin altında olduğunun ve gemide radyoaktif madde bulunmadığının tespit edilmesi halinde gemi, söküm tesisine yanaştırılacaktır. Ölçümler sonucunda gemide beyana aykırı radyasyon çıkması durumunda gemi ihracatçı ülkeye geri gönderilecektir” denildi.

“YAŞAYANLARIN TAMAMINI ÖLDÜREBİLECEK ASBEST BOMBASI”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari geminin Aliağa’ya yola çıktığını belirterek, “Geminin Türkiye’ye söküm için gelmesi, bakanlığın açıkladığı 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Aliağa gemi sökümlerinde çalışanları ve çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır. Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor. Aliağa, İzmir ve Ege Denizi çok ciddi tehdit altındadır” ifadelerini kullandı.

Aliağa’da mahkeme ‘grevin durdurulması’ talebini reddetti