Hindistan’da endişeli bekleyiş! Son 15 metre

Yayın tarihi: 24 Kasım 2023 Cuma 11:20 am - Güncelleme: 24 Kasım 2023 Cuma 1:14 pm

Hindistan‘da 13 gün önce çöken tünelde mahsur kalan 41 işçiye ulaşmak için son 15 metre kalırken sondaj makinesinin zarar görmesiyle sekteye uğrayan çalışmalara bugün tekrardan dönülecek.

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde inşaatı süren bir tünelde 12 Kasım’da yaşanan kısmi çökme sonucu 41 işçi mahsur kaldı. Açıklama yapan yetkililer, çalışmalarda kullanılan sondaj makinesinin tekrar zarar gördüğünü, fakat sondaj çalışmalarının yakın zaman içinde yeniden başlayacağını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre, kurtarma ekipleri, işçileri 23 Kasım Perşembe günü tünelden çıkarmayı umarken sondaj cihazının yerleştirildiği platformun zarar gördüğünün anlaşılması üzerine sondaja ara verildi. Hükümetin açıklamasına göre, ardından makineye metal bir borunun sıkıştığı, bunun da yeniden bir montaj çalışmasını gerektirdiği anlaşıldı.

“5 METRELİK ALANDA METAL BİR ENGEL YOK”

Tünel projesi yetkililerinden Bhaskar Khulbe, sondajı yapılması gereken yaklaşık 15 metrelik bir alan kaldığını tahmin ettiklerini, radar ile yaptıkları incelemelerde önlerindeki 5 metrelik mesafede metal bir engele rastlanmadığını bildirdi. Basına konuşan Khulbe, “Bu konuda oldukça olumluyuz. Bu, sondajın düzgün bir şekilde ilerlemesi gerektiği anlamına geliyor. Çok daha umutluyuz” diye konuştu. Khulbe, sondajın yerel saatle 11.30’da (TSİ 09.30) devam etmesini beklediğini belirtti. Kurtarma çalışmalarında kullanılan sondaj makinelerinden biri daha önce de zarar görmüş, bunun üzerine bölgeye yeni bir makine getirilene kadar çalışmalara ara verilmişti.

Hindistan’da tünel inşaatı çöktü: 40 işçi mahsur!

NE OLMUŞTU?

Hindistan’da 12 Kasım’da yol çalışması sırasında inşaatı devam eden tünelin bir kısmı çökmüştü. Yetkililer, enkazda en az 40 işçinin mahsur kaldığını, boru aracılığıyla işçilere oksijen ve yiyecek tedarik edildiğini ifade etmişti. Enkaz altındaki işçilerden bazılarında sağlık sorunları başladığı bildirilmişti. İşçi sayısı daha sonra 41 olarak revize edilmişti.

Bir haftadır devam eden çalışmalar esnasında tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden yetkililer, kurtarma çalışmasını durdurmuş, çalışmaların kaldığı yerden devam edebilmesi için yeni makinelerinin bölgeye gelmesini beklediklerini aktarmıştı. Afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal, enkaz kaldırma çalışmalarının şimdiye kadar 24 metre ilerlediğini ifade etmişti. Patwal, işçilerin yaklaşık 60 metre derinlikte olduğunu tahmin ediyor.

Kaynak: TELE1