“Her iki eczaneden biri kapanma riskiyle karşı karşıya”

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2022 Çarşamba 12:41 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2022 Çarşamba 12:41 pm

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi ve ekonomik kriz sebebiyle her iki eczaneden birinin kapanma noktasında olduğunu söyledi.

TEB Başkanı Arman Üney, Dünya’dan Vahap Munyar’a konuştu. Üney, 2009’dan bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nin (İFK) eczacılar ile ilgili bölümün yenilenmediğini belirterek iktidara bunu duyurulması gerektiğini dile getirdi. Üney, 12 bin 800 eczacıyla yapılan ankette eczanelerin yüzde 57’nin bir yüzde 37’sinin de iki ayrı kredi borcu olduğu açıkladı.

Kararnamenin 13 yıl önceki koşullar ile oluşturulduğuna dikkat çeken Üney, taleplerinin karşılanmayarak eczacıların zor durumda olduğunu ifade etti.

“BENZERİ YAŞANMAMIŞ BİR EKONOMİK TEHDİT ALTINDA”

Halkın, güvenilir olarak ilaca tek erişim noktası olan eczanelerin, üst üste gelerek artan sorunlarla kaderini terk ettğini ifade eden Günay, “Aileleri dahil edildiğinde 500 bin kişiyi kapsayan bir sektörden bahsediyoruz. Ancak, eczacılık mesleği, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altında. Her iki eczaneden biri kapanma riskiyle karşı karşıya” dedi.

İFK’nin yetersizliğini şöyle açıkladı:

“2009 yılında yüzde 6.53 olan enflasyon oranı bugün yüzde 79.60’a ulaştı. 2009 yılında 666 lira olan asgari ücret bugün 5 bin 500 liraya çıktı. Eczanelerde ortalama 3 personel çalışıyor. Enflasyon ve asgari ücret artışı dikkate alındığında İFK’nin yetersizliği görülür”

“İLAÇ YOKLUKLARIYLA BİRLİKTE ECZANE YOKLUKLARI DA YAŞANACAK”

Diyalog için çaba sarf ettiklerini dile getiren Üney, ilaç krizine dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Şu anda yaşanan ilaç yokluklarına bir de eczane yoklukları eklenmek üzere. Eczane ekonomilerine çare bulunmazsa vatandaşların ilaca erişimi daha da zorlaşacak, ilaç yokluklarıyla birlikte eczane yoklukları da yaşanacak”

Eczacılar 14 yıl sonra miting hazırlığında!

MİTİNG EKİM’DE! PEKİ ECZACILARIN BEKLENTİLERİ NELER?

Üney, Ekim’de eczacıların miting yapacağını açıklayarak beklentilerini şöyle sıraladı:

“İFK’de ve SGK ilaç alım protokolünde düzenleme gerekiyor. İFK, bütünsel bir bakış açısıyla yeniden kurgulanmalı. Enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi standartla güncelleme yapılacak bir modele ihtiyaç var.

İlaç yoklukları nedeniyle eczacı ile hastayı karşı karşıya getiren sorunlara temelden çözümler bulunmalı, hastanın cebinden ödemek zorunda kaldığı fiyat farklarının oluşmaması sağlanmalı.

Kamuda çalışan eczacıların özlük hakları ve çalışma koşulları iyileştirilmeli.

Sunulan hizmetler karşılığı eczacılara hak ettikleri meslek hakkı verilmeli.

Eczane ekonomilerinin ve eczacıların sunduğu istihdam alanlarının farklı katkı ve hibelerle desteklenmesine yönelik kalıcı modeller geliştirilmeli.”

 

Eczacı zor bulunan ilaca ulaşınca horon teptirdi