Hemşirelerden büyük tepki: Bu ilanlar kime açıldı?

Yayın tarihi: 8 Ocak 2024 Pazartesi 7:00 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2024 Pazartesi 7:01 pm

Türk Hemşireler Derneği hemşirelikte alan dışı atamalara tepki gösterdi. İlanlar paylaşan dernek, YÖK’e de “Elini eğitimimden çek” çağrısında bulundu.

Türk Hemşireler Derneği, Yüksek Öğretim Kurulu liyakatsiz ve usulsüz alan dışı hemşire atama ilanlarının iptal etmeye çağırdı. Hekim, veteriner, biyoloji, kimya, ebelik hatta gıda mühendisliği mezunlarının bile hemşirelik alanında öğretim elamanı olarak atanmakta olduğunu belirten dernek, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) “Elini eğitimimden çek” diye çağrı yaptı.

Derneğin açıklaması şöyle:

‘SİYASİ KAYGILARLA YAPILAN DÜZENLEMELER’

“Türk Hemşireler Derneği bu yıl 90. Yılını yaşını kutlayan, hem hemşirelik eğitimi hem de hemşirelik mevzuatı üzerinde önemli etkilileri olan bir meslek örgütüdür. Nitelikli hemşirelik hizmetinin nitelikli hemşirelik eğitimi ile mümkün olduğuna inandığımız için hemşirelik eğitimine oldukça önem veriyor, yıllardır hemşirelik eğitimini bilim ve liyakatten uzak uygulamalara karşı korumak için mücadele ediyoruz. Çünkü siyasi kaygılarla yapılan düzenlemeler nedeniyle meslek eğitimi, meslek en çok da toplum sağlığı derin yaralar aldı.

‘BU İLAN KİM İÇİN AÇILDI?’

YÖK ile bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz ancak yeni yönetimle görüşme sağlayamadık. Gerek YÖK başkanı gerekse başkan vekillerini ile görüşme sağlama çabalarımız karşılıksız kaldı. Hemşirelik eğitiminin şu dönemdeki en büyük sorunlarından biri alan dışı öğretim elemanlarıdır. Hekim, Veteriner, biyoloji, kimya, ebelik hatta gıda mühendisliği mezunlarının bile hemşirelik eğitiminde öğretim elemanı olarak atanmakta, hemşirelik akademik kadroları adete kendilerine alanlarında yer bulamayan ancak siyasi gücü bulunan kişilerin bir istihdam alanı olarak görülmekte. Bu atamaların güncel örnekleri aşağıda yer alıyor: Bu ilanın kim için açıldığını bulamadık.

Bu okulun Demiroğlu Bilim üniversitesi bünyesinde. Hemşirelik okuluna son 15 gün içinde dört hekim için ilanı çıktı. Vakıf üniversitesi, yurt dışına hemşire göçü fırsatını kaçırmamak için kadrosu olmadan İngilizce hemşirelik açılmış, hekimlerle kadroyu oluşturuyorlar.

*https://demiroglu.bilim.edu.tr/_uploads/images/SAGy3sGCbW9TKwHR5sQC.pdf

IĞDIR üniversitesi iki kadro açtı, birine biyolog diğerine hekim başvurusu alınıyor. Tepki çekmemek için hemşire lafı oraya ekleniyor ama hemşirelik eğitimin yüzde birlik bir bölümünü anca oluşturacak, hatta diğer derslerin içinde birkaç saatle verilen dersi bile olmayan çocuk psikiyatrisi doçenti olma şartı niyeti ortaya koyuyor. Bu da biyoloji mezununa açılan kadro.

Bu kadro tıp halk sağlığında doçent olmuş bir ebeye açıldı. Kadroda kendisi tarif edilmiş. İlginç olan üniversitesin ebelik bölümü var hatta öğretm üyesi olmadığı için kapatılma durumu bile söz konusu olmuş. Şu an bölümde öğretim üyesi açığı var, mevcut öğretim üyeleri ise hemşire. Hemşirelik bölümünde yer olmadığı için ebelik bölümüne verilmişler…

Kafkas Üniversitesi’ndeki bu ilan psikolojik danışma ve rehberlikte yüksek lisans yapan bir psikolog için açılmış. Genç kendi bölümünde yüksek lisans yapamamış, psikojik danışma ve rehberlik eğitim fakültesidir, öğretmenliktir, orada yüksek lisansa başlamış, orada da kadro bulamamış hemşirelikte kadro çıkarılmış. İsim bilgisi henüz bizde yok ama okula gelip ekiple tanıştığı ve bölüm başkanı ve dekanın haberi olmadan kadro ilanı çıktığı söyleniyor. Psikiyatri hemşiresi ibaresi yoktu, tepki alınca baskıdan kurtulmak için psikiyatri hemşireliği eklediler ancak ilanda yer alan program sadece saygın birkaç üniversitede veriliyor. Psikiyati hemşireliği dersleri alan hemşirelikte yüksek lisans yapan kendi öğrencileri var, ilanın çıktığı bölümün yüksek lisans öğrencileri bu ilanla başvuru dahi yapamıyor. Üniversite kendi öğrencisinin kendi kadrosuna başvurmasını bile engelliyor.

Bu ilan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi‘nden özel şart “antioksidan savunma sistemleri ve nanopartiküller ile bunların biyolojik etkileri konusunda çalışmaları olmak”. Bu özel şartla kişi tariflenmiş. Çalışma alanı ve konusu hemşirelikle ilgisi yok.”

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: TELE1