Hayri Kozanoğlu’ndan enflasyon çıkışı: Yüzde 80’i geçecek

Yayın tarihi: 22 Şubat 2024 Perşembe 11:52 am - Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe 11:53 am

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, seçimlerin ardından Haziran ayında enflasyonun yüzde 80’lerin üzerinde olacağını söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün ilk kez Fatih Karahan başkanlığında Şubat ayı faiz kararı için toplanacak ve saat 14.00’te kararını açıklayacak. Ekonomistler faiz kararının sabit tutulacağını öngörürken TELE1 ekranlarında Bilge Yurtdagülen’in Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına katılan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu değerlendirmelerde bulundu.

Kozanoğlu, ekonomi yönetiminin zor durumda olduğunu söyleyerek, “Şubat’ta ve Mart’ta faiz artışı olmayacak. İndirimde olmayacak. Piyasaları karıştırır. Bu seçimden önce istenmeyen bir durumdur. MB’nin hem raporlarında bu yüzde 45 faizin yeterli görüldüğü anlaşılıyor” dedi.

Kozanoğlu’nun görüşlerinden öne çıkanlar şöyle:

“Maliye Bakanı zor bir durumda. Şöyle ki döviz kurlarını artışını durdurursa ihracatçılar bundan şikayet ediyor. Türkiye büyük ölçüde mobilya, teksik, gıda hazır giyim konusunda özellikler AB’ye ihracat yapıyor. Burada da iş gücü önemli bir kalem. İhracatçılar döviz kuru fırlasın istiyor. Ama döviz kurunun durmaması enflasyonu yukarı çekiyor. Burada bir tereddüt olduğunu görüyoruz. Genel hatlarıyla baktığımızda döviz kurunun seyri enflasyonun gerisinde kalıyor. KKM’de olanlar dövizden TL’ye geçmekte tereddüt ediyorlar. Kısacası böyle bir politika izlenirken Merkez Bankası’nın ve ekonomi yönetiminin hedefleri tutmuyor. Şubat’ta ve Mart’ta faiz artışı olmayacak. İndirimde olmayacak. Piyasaları karıştırır. Bu seçimden önce istenmeyen bir durumdur. MB’nin hem raporlarında bu yüzde 45 faizin yeterli görüldüğü anlaşılıyor.

“FAİZ ORANLARI SEÇİMDEN SONRA YETERLİ OLMAYACAK”

Bu faiz oranları seçimden sonra yeterli olmayacak. Arttırma baskısı olacak. Bunun iki nedeni var. Seçimden sonra döviz kurlarında bir sıçrama olacağı beklentisi çok yaygın. 29 Mayıs seçimleri sonrası TL’nin değer kaybına uğrayacağı ortadaydı. 31 Mart seçimleri için bundan bahsedemeyiz. Piyasalarda insanların beklentileri gerçek olur.

“ENFLASYON HAZİRAN’DA YÜZDE 80’İ GEÇECEK”

O bakımdan döviz kuralarında 31 Mart’tan sonra bir sıçrama olursa onu da bir faiz artışıyla tutma yoluna gidebilirler. MB’nin kendi enflasyon raporuna baktığımızda Haziran sonunda yüzde 70-80 aralığında olarak öngörüyorlar. Benim tahminimde 80’ni de geçecek. Enflasyon yüzde 80 iken siz insanları yüzde 45 faize inandırmak zor olacak. Eğer yüzde 36 hedefini tutturacaklarsa yüzde 13-14’lük enflsyon söz konusu olacak. Merkez Bankası’nın önünde yüzde 20 civarında enflasyon beklentisi varken mevcut enflasyon yüzde 80. Böyle bir durumda yüzde 45 ve üstü faiz çok yüksek olur. Ama insanlarda TÜİK’in açıkladığı yüzde 80 bir enflasyon varken kolay ikna olmazlar. Kısacası durumlar kendileri açısında çok kolay değil.”

Yüksek enflasyon maaşlara yapılan zammı bir ayda eritti, cepten binlerce lira gitti

Hayri Kozanoğlu’da çarpıcı çıkış: Oylarımızı kullandıktan sonra her ay satın alma gücümüz düşecek

Kaynak: TELE1