Havalar ısındı kene kâbusu geri döndü! Bir can daha aldı

Yayın tarihi: 5 Haziran 2023 Pazartesi 2:49 pm - Güncelleme: 5 Haziran 2023 Pazartesi 2:49 pm

Sivas’ta kene yapışması sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan H.Y. isimli yurttaş yaşamını yitirdi.

Havaların ısınmasıyla birlikte kene tehlikesi yeniden gündem gelmeye başladı. Tokat’a bağlı Ovacık köyünde yaşayan ve kene yapışması sonrası hastaneye kaldırılan 54 yaşındaki H.Y. isimli yurttaş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. H.Y’nin cenazesinin Ovacık köyünde toprağa verileceği öğrenildi.

UZMANLAR UYARIYOR

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, havaların ısınmasıyla kenelerin ortaya çıkmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“Özellikle havaların ısınmasıyla virüsü taşıyan kenelerin aktive olması sonucunda ülkemizde KKKA için risk başlamış oluyor. Havalar biraz geç kalmakla birlikte ısınmaya başladı ve vakalar da hastaneye başvurmaya başladı.

En önemli bulaş unsuru kene tutunması. Ülkemizdeki en sık bulaş yolu bu şekilde görülüyor. Korunmanın en önemli yolu uçmayan, yerden yukarıda yaşamayan kenenin vücuda girmesini engellemek. Bunun için en önemli yöntem tarlaya, bahçeye giderken, hayvanlarla temas edecekken daha kapalı giyinmek. Kenenin yukarı doğru çıkacağını düşünürsek pantolonlarımızı çizme ya da çorap içine sokmak bir yöntem. Keneyi görebilmek açısından açık renk giyinmek, eve dönüldüğünde vücutta kene taraması yapmak önemli.”

İngiltere’de ‘kene’ alarmı! Beyin iltihabı vakası görüldü