Haşdi Şabi’ye ikinci operasyon! Üst düzey komutan öldürüldü

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 11:58 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2024 Perşembe 1:49 am

Irak’ta milis gücü Haşdi Şabi‘nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi hava saldırısında öldürüldü. ABD ordusu yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendi. Irak yönetimi saldırının “egemenliğe saldırı olduğunu ve tüm anlaşmaları baltaladığını” açıkladı.

ABD ‘tehdit’ olarak gördüğü Haşdi Şabi’ye operasyonlarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta üst düzey yetkililerden Ebu Takva es-Saidi’nin öldürüldüğünü açıklayan ABD bugün de Irak’ın başkenti Bağdat’ın doğusunda Şiilerin yoğun yaşadığı Meştel bölgesinde Haşdi Şabi komutanı Saadi’nin kullandığı aracı hava saldırısıyla hedef aldı. Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi’nin hava saldırısında öldürüldüğü belirtildi.

”AMERİKA’YA HAYIR’ SLOGANLARI

Olay yerinde toplanan bölge halkından bir grup, “Amerika’ya hayır” sloganları attı.

İtfaiye araçlarının geldiği bölgede Irak güvenlik güçleri geniş güvenlik önlemleri alırken sosyal medyada yayımlanan görüntülerde hedef alınan aracın alevler içinde kaldığı görüldü.

ABD: Haşdi Şabi komutanı Ebu Takva es-Saidi tehdit olarak görüldüğü için öldürüldü

ABD ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak’ta 21.30 sıralarında bir saldırı düzenlediği duyurulurken saldırıda, bölgedeki ABD kuvvetlerine yönelik saldırıları doğrudan planlamaktan ve bu saldırılara katılmaktan sorumlu olduğu iddia edilen bir Ketaib Hizbullah komutanının öldürüldüğü kaydedildi.

Saldırıda sivil zayiat veya kayıp olduğuna dair bir belirti olmadığı ifade edilen açıklamada, ABD’nin askerlerini korumak için gerekli adımları atmaya devam edeceği belirtildi. Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları), çatı yapı durumundaki Haşdi Şabi’nin unsurlarından birini oluşturuyor.

IRAK ‘EGEMENLİĞE DÜŞMANCA SALDIRI’ OLARAK NİTELEDİ

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı Başkanı General Tahsin Hafaci, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Bağdat’ta Haşdi Şabi komutanına yaptığı saldırının Irak ve ABD arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını belirterek, “Irak’ın güvenliği ve selametini tehdit eden bu saldırıdan ABD ve koalisyon güçlerini sorumlu tutuyoruz.” ifadesini kullandı.

Hafaci, saldırının Irak’ın egemenliğine karşı “düşmanca ihlal” olduğunu kaydederek, bunun bölgeye tehlikeli yankılarının olacağını vurguladı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA DA EBU TAKVA ES-SAİDİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

ABD, 4 Ocak’ta Haşdi Şabi‘ye bağlı milis gücü Nuceba hareketi komutanlarından Ebu Takva es-Saidi’nin ‘tehdit’ olarak görüldüğü için Irak’taki saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Pentagon: Haşdi Şabi liderlerinden Saidi hava saldırısında öldürüldü

Kaynak: AA