Hande Fırat: Metamfetamin olayında artış var

Yayın tarihi: 15 Kasım 2022 Salı 10:32 am - Güncelleme: 15 Kasım 2022 Salı 10:35 am

CHP Genel  Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Türkiye’de metamfetamin salgını var’ yönündeki açıklamalarının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da haftada 5 bin uyuşturucu satıcısının gözaltına alındığını duyurdu. Emniyet verilerini aktaran Hürriyet yazarı Hande Fırat, “2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre tam yüzde 32.8 oranında artış var.” bilgisini paylaştı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sonrası tartışma yaratan metamfetamin salgınına yönelik dikkat çeken detaylar paylaştı. Türkiye’de üretim merkez olmadığının altını çizen Fırat, ‘Siyasi kavganın çok ötesinde yer alan büyük tehlike – 2’ başlıklı yazısında emniyet verilerine göre metamfetamin olay ve şüpheli sayılarında artış olduğunu ifade etti.

Hande Fırat’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Emniyet verilerine göre: 2021 yılında Türkiye’de 57 bin 897 metamfetamin olayı gerçekleşti. Bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalandı ve 5 bin 528 kg metamfetamin ele geçirildi. 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre tam yüzde 32.8 oranında artış var. Artan olay sayısına paralel olarak 2021 yılı metamfetamin olaylarında yakalanan şüpheli sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 61.5 oranında artış oldu. Olay ve şüpheli sayılarındaki artış, metamfetamin açısından ülkemizin transit olmasının yanında hedef olduğunun da göstergesidir.

Son dönemde Türkiye’de metamfetamin üretim merkezleri olduğu iddiaları da gündeme geldi. Bu konudaki doğru şu; üretim merkezi ile kristale dönüştürme yeri ayrı şeyler. Genelde Türkiye’ye likit formda sokulan metamfetamin, emniyet birimleri tarafından basılan yerlerde kristale çevriliyordu. Bu yerlerin tespiti için çalışmalar sürüyor.

2020 yılında AB ülkeleri tarafından tam 215 metamfetamin laboratuvarı tespit edildi. Örneğin Belçika’da 5, Hollanda’da 32, Çekya’da 160…

Afganistan, metamfetaminin üretimini ve kaçakçılığını her geçen gün artırıyor.”

Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti! Metamfetamin 16 maddelik gizli genelge