‘Hamile çocuklar’ davasında sanıklar dinlendi: ‘Polis işlem yapmadı’

Yayın tarihi: 15 Kasım 2019 Cuma 12:57 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2019 Cuma 12:58 pm

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2018 yılında, 15 yaş altı 34 çocuğun hamile olduğu halde adli makamlara bildirilmemesiyle ilgili 18 doktorun yargılandığı dava bugün görüldü. Davada dinlenen iki doktor ve bir personel olayı yetkililere aktardıklarını ama polisin işlem yapmadığını iddia etti. Mahkeme, iki polisin tanık olarak dinlenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

Bakırköy başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 15 yaş altı gebelik tespiti yapan ve bildirim yapmadığı iddia edilen doktorlar E.V.K., C.İ, N.A, Ü.H, N.K.A, Ö.A, I.Ş.Y, Ö.A, M.E.Ö. ve G.A birden fazla vakayı bildirmediği gerekçesiyle ‘zincirleme olarak kamu görevlisinin suçu bildirmemesi‘ suçundan altı aydan üç yıl altışar aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Birer vakayı bildirmediği anlaşılan doktorlar E.U, H.E.A, İ.A.K, İ.B, M.T.K, O.Y, Ş.Y.A, Y.C. için ise ‘kamu görevlisinin suçu bildirmemesi’ suçundan altı aydan ikişer yıla kadar hapis talep ediliyor.

Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşma, kimlik tespitinin ardından uzman doktor O.Y.’nin savunmasıyla başladı.

O.Y., kadın doğuma sevk ettiği hastanın kaydını oluşturduğunu ifade ederek, “Söz konusu hasta şiddetli adet sancısı şikayetiyle geldi. Dış gebelik ihtimalini göz önüne bulundurarak kadın doğuma sevk ettim. Olayı da doktorların kullandığı bilgisayar sisteminde açıkladım. Hastanın hamile olmadığı da muayene eden doktor tarafından tespit edildi. Fakat bu doktorların kullandığı o sisteme yanlış geçirildi. Ben sistemde görevimi yapmamış gibi, kayıt oluşturulmamış gibi gösterildim” dedi.

‘Adnan Oktar Suç Örgütü Davası’nda da tutuklu olarak yargılanan kadın doğum uzmanı H.E.A. ise, “Gelen hastaların çoğunluğu Suriyeliydi. Bildirimin ne şekilde yapılacağı tarafımıza tebliğ edilmediğinden hastane polisine ve sosyal hizmetler birimine bildiriyorduk. Biz tüm yaşı küçük hastaların bilgilerini polis ekiplerine verdik. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum” diye konuştu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen iki doktor ve bir personel ise 18 yaş altı gebelik şüphesi bulunan tüm hastaların uzman doktorlara ve polislere bildirildiğini, fakat hastalar Suriyeli olduğu için polisler tarafından işlem yapılamadığını söyledi.

Mahkeme, duruşmada iki polisin tanık olarak dinlenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.