Halktan toplanan 87 milyar deprem vergisi nerede?

Yayın tarihi: 17 Şubat 2023 Cuma 7:14 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma 7:23 pm

Türkiye’yi yıkan deprem felaketinin ardından ‘deprem vergileri nerede’ sorusu yeniden gündemde. AKP iktidarının deprem vergileriyle yol ve köprü yaptığını ve bu yapılarla siyasi propaganda yürüttüklerini belirterek, “Yaptıkları propagandaların bedeli de vatandaşların ne yazık ki canı pahasına ödediği bir bedel oldu” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olurken, depreme karşı ihmaller ve tedbirsizlikler bir kez daha gün yüzüne çıktı.

GÖLCÜK’TEKİ FELAKETİN ARDINDAN TOPLANMAYA BAŞLANDI

Gölcük’te 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde 17 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan deprem felaketlerinin ardından çeşitli vergiler uygulamaya konuldu. Kamuoyunda ‘deprem vergisi’ olarak bilinen özel iletişim vergisinden (ÖİV) AKP’nin iktidar olduğu günden bugüne kadar toplanan para 86 milyar 138 milyon lira. Kahramanmaraş’ta meydana gelen felaketin ardından deprem vergilerinin akıbeti tartışma konusu olurken hem muhalefet hem de yurttaşlar ‘deprem vergileri nerede’ sorusunun yanıtını arıyor.

TELE1’e açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, AKP iktidarının deprem vergileriyle yol ve köprü yaptığını, bu yapılarla da siyasi propaganda yürüttüklerini belirtti.

Karabat, 22 yılda ÖTV başta olmak üzere diğer vergiler de hesaba katıldığında, vergilerin toplamının her yıla ait dolar kuru üzerinden hesaplandığında 675 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

“VATANDAŞLAR CANI PAHASINA ÖDEDİ BU BEDELİ”

Vergilerin deprem için kullanılmadığını söyleyen Karabat şunları söyledi:

“Yol yapmışlar, köprü yapmışlar ve onlarda deprem vergilerini kullanmışlar. Sonra bununla ilgili propogandalar yapmışlar. Yaptıkları propogandaların bedeli de vatandaşların ne yazık ki canı pahasına ödediği bir bedel olarak karşımıza çıkmış durumda.”

ŞİMŞEK’İN İFADELERİ YENİDEN GÜNDEMDE

Öte yandan AKP’nin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, 2011 yılındaki Van depreminin ardından ‘deprem vergileri nereye gidiyor’ sorusuna verdiği yanıt, Kahramanmaraş’taki depremin ardından yeniden gündeme geldi.

Şimşek, o dönem şunları söylemişti: “Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor.”

Kahramanmaraş’taki felaketin ardından o soru yine gündemde! “Deprem vergileri nerede”