Kadıköy’de ‘Savaşa hayır!’ eylemi: Suriye’de ne işimiz var?

Yayın tarihi: 29 Şubat 2020 Cumartesi 9:47 pm - Güncelleme: 29 Şubat 2020 Cumartesi 10:16 pm

Halkevleri, ‘Savaşa Karşı Hayır’ demek için Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması düzenledi.

AKP’nin mültecileri sınıra sürerek koz olarak kullanmasını protesto eden Halkevciler, “İdlip’den çekilin, ölümleri durdurun. Savaşa hayır” yazılı pankartla açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Halkevleri üyesi Samut Karabulut, iktidarın İdlip’teki yenilginisi, mültecileri sınıra sürerek “zafere” dönüştürmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi:

Mültecileri asker gibi, silah gibi, top gibi, tüfek gibi kullanamazsınız. Sınırlara sürüp koz olarak kullanamazsınız. Bir insanın akşam gidecek bir evinin, aç yada tok, olmaması ne demektir? Bir insanın gireceği sıcak bir yatağının olmaması ne demektir? Bir düşünün. Bu insanlar vatansız, bu insanlar oradan raya silah gibi sürülüyor. Şimdi Edirne’de, gecenin soğuğunda, yağmurunda bir koz olarak kullanılıyor. Orada askerlerimiz ölmüş, bilmem ne kadarı tuzağın için yüzlerce binlerce asker orada ölüm tuzağındayken haberler “zaferimizi” anlatıyor. Neyin zaferi? Mültecileri nasılda kullandık, bela ettik Avrupa’nın başına.

“SAVAŞ BİR CİNAYETTİR!”

Savaşın bir cinayet olduğunu söyleyen Karabulut, sözlerine şu şekilde sonlandırdı:

Bir ülke tehdit altında değilse savaşa girmek cinayettir, şimdi olduğu gibi. Bu ülke İkinci Dünya Savaşı’nda dünyanın bütün halkları, bütün ülkeleri savaşa girmişken, savaşa girmemeyi başarmış bir ülkedir. Böylece ayakta durmuştur. Şimdi Türkiye’yi her savaşa sokacaklar mı? Dün Kore’de, sonra Suriye’de, sonra Libya’da. Sonra nereye gideceğiz? Askerleri nereye savaşa süreceğiz? İhvancılar nerede iktidar kavgası veriyorlarsa biz oraya asker mi süreceğiz?

Türkiye’nin Ortadoğu’da, Suriye’de savaşa girmesinde hiçbir Türkiye halkının çıkarı yoktur. Bizim cihatçılarla ABD’li emperyalistlerle, Ruslarla, Almanlarla ortak çıkarımız olamaz.

SURİYE’DE NE İŞİMİZ VAR?

“Bu haksız ve tehlikeli savaş bir an önce durdurulmalıdır” diyen Halkevciler iktidara şu soruları yönetti:

Soruyoruz!
– Suriye’de ne işimiz var?
– TSK neden gözlem noktalarının dışında, bu emri kim verdi?
– Rusya’nın iddia ettiği gibi cihatçı grupların içinde mi saldırıya uğramıştır askerler, orada olmaları emrini kim vermiştir?
– Savaş mağduru mültecileri sınır kapılarına göndermekteki amacınız nedir?