Halepçe’nin üzerinden 34 yıl geçti… ‘Anne elma kokusu geliyor’

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 10:25 pm - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 10:25 pm

Saddam Hüseyin’in 16 Mart 1988’de Halepçe’de düzenlediği kimyasal saldırı binlerce insanın ölümüne neden olurken, görüntüler 34 yıl sonra bile insanlığın içini hala ilk günkü gibi acıtıyor…

Bugün insanlık tarihinde sivilleri hedef alan en büyük kimyasal saldırı olarak tanımlanan Halepçe Katliamı’nın 34. yıl dönümü…
Yaklaşık sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı’nın son aylarında, 16 Mart 1988 tarihinde çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce Iraklı Kürt, Saddam Hüseyin’in emriyle Halepçe’ye düzenlenen kimyasal saldırıda yaşamını yitirdi.

ELMA KOKUSU

16 Mart 1988’de Irak savaş uçakları Halepçe’yi bombaladı. Ortalığa keskin bir elma kokusu yayıldı. Çocuklar kokuya doğru koştu. Son sözleri ‘Anne elma kokusu geliyor’ oldu. Sonra da birer birer öldüler. O anlara şahit olanlar, kente düşen bombaların içindeki ‘elma kokulu’ gazların birkaç dakika içerisinde tüm kente yayılmaya başladığını söylüyor.

SİYASİLERDEN HALEPÇE ANMASI

HDP

Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Halepçe Katliamı’nı, “Halepçe’de onbinlerce Kürt öldürüldü, binlerce insan yaralandı. Soykırımın derin izleri hala etkisini sürdürüyor” ifadeleri ile andı.

GELECEK PARTİSİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Halepçe Katliamı’nı unutmadı. Davutoğlu Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenleri şu sözlerle andı:

“Hiç elma kokusu yürek yakar mı?

Halepçe’de yaktı. Çocuk, kadın demeden Kürt kardeşlerimiz 34 yıl önce kimyasal saldırıda katledildi. Bu acı katliamın yıl dönümünde can veren kardeşlerimizi rahmetle anıyorum.”

TİP

Türkiye İşçi Partisi de resmi Twitter hesabı üzerinden yaşamını yitirenleri anan bir paylaşım yaptı. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“34 yıl önce bugün, Halepçe’de Kürt halkına karşı kullanılan kimyasal gaz bombası ile beş bine yakın insan katledildi.

HalepçeKatliamı ile işlenen insanlık suçunu ve yitirdiklerimizi unutmayacağız.”

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

Türkiye Barolar Birliği de katliamda yaşamını yitirenleri anan bir paylaşım yaptı.

Yapılan açıklamada,

“Halepçe Katliamında Yaşamını Yitirenleri Rahmet ve Saygıyla Anıyoruz” ifadelerine yer verildi.