Güney Çin Denizi’nde tansiyon yükseldi! Çin Filipinler’in gemisine müdahale etti

Yayın tarihi: 11 Aralık 2023 Pazartesi 10:24 am - Güncelleme: 11 Aralık 2023 Pazartesi 10:24 am

Güney Çin Denizi’nde Çin ile Filipinler arasında tansiyon yükseldi. Filipinler’e ait bir tedarik askeri gemisine Çin donanması çok sert müdahale etti.

Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait bir tedarik gemisi, İkinci Thomas Sığılığı’ndaki askerlere ekipman göndermek için yola çıktı. Çin donanmasına ait bir savaş gemisi ise Filipinler’e ait gemiye tazyikli suyla müdahale etti.

“FİLİPİNLER KENDİ TOPUĞUNU VURMAKTAN VAZGEÇMELİ”

Olay kısa bir süre içinde büyürken, Çinli yetkililer, “Filipinler bir an önce bu provokatif hareketleri sonlandırmalı ve kendi topuğunu vurmaktan vazgeçmeli” dedi. Öte yandan yapılan açıklamada, Filipinler’in başka ülkelerle birlikte çalıştığı da ima edilirken herhangi bir ülke ismi verilmedi.

ABD savaş gemisi Çin karasularını ihlal etti!

ABD’DEN SERT YANIT

Konuyla ilgili ABD’den de sert bir yanıt geldi. ABD, “Çin, Filipinlerin deniz operasyonunu ve bölgesel istikrarı riske atıyor. Pekin, Güney Çin Denizi’ndeki tehlikeli ve istikrarı bozucu hamleleri durdurmalı” açıklamasını yayınladı.

Filipinler lideri Ferdinand Marcos Jr. da, “Çin sahil güvenlik ve donanmasının bizim sularımızdaki varlığı yasa dışıdır ve uluslararası yasaların ihlali anlamına gelmektedir” dedi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı bugün ise çok daha sert bir diplomatik adım attı. Yapılan açıklamada Çin’in Manila Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrıldığı ve nota verildiğini kaydedildi.

Kaynak: TELE1