Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Yayın tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi 6:21 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2023 Pazartesi 6:21 pm

Kobani davasında tutuklu bulunan Gültan Kışanak‘ın azami tutukluluk süresinin aşıldığına dikkat çeken avukatları müvekkillerinin serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Belediye (DBB) eski Eş Başkanı Gülten Kışanak’ın uzun tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmiyor. Kışanak’ın ailesi ve avukatları ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyon üyesi Several Ballıkaya, Kışanak’ın Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) belirlenen 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolmuş olmasına rağmen tahliye edilmemesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvurulara ilişkin Beyoğlu’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

MA’da yer alan habere göre ilk olarak söz alan Several Ballıkaya, Kışanak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olduğu dönemde gözaltına alındığını hatırlatarak “kaçma şüphesi” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Ballıkaya, yargılama kapsamında şu ana kadar verilen bütün kararların “gerekçesiz” nitelikte olduğunu ifade ederek devam eden tutukluluk halinin “Kişi özgürlüğünün açık ihlali” olduğunun altını çizdi. Kışanak’ın tutuklanmasının hemen ardından belediyeye kayyım atandığını anımsatan Ballıkaya “Tutuklamanın hemen ardından verilen kayyım kararı, aslında siyasi iradenin ortaya çıktığını gösteriyor. Yerel yönetimlerin ele geçirilmesinin amaç edindiğinin göstergesi. İradeyi kabul etmeme durumudur” ifadelerini kullandı.

Yargıtay, Gültan Kışanak’ın beraatini bozdu

‘ADİL YARGILAMA YOK’

Kışanak’ın avukatı Gül Altay, Kışanak’ın 25 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı. Kışanak’ın “adil” bir şekilde yargılanmadığını ifade eden Altay, yargının iktidarın “gayri-meşru” amaçlarının bir amacı haline geldiğini söyledi. Yargılamanın her aşamasında yaşanan hukuki “ihlallerin” artarak devam ettiğine dikkat çeken Altay, “Tutuklulukta geçecek süre” başlıklı CMK 102/2 maddesine atıfta bulunarak “Bu sürenin dolduğunu yargılamayı yürüten mahkeme resen gözetmeli iken buna dair hiçbir aksiyon almamıştır. Ayrıca azami tutukluluk süresinin dolduğu ve müvekkilin tahliye edilmesi talebini içeren aynı gün tarihli dilekçemize, üzerinden 4 gün geçmesine rağmen hiçbir cevap verilmemiştir” diye konuştu.

HDP: Gültan Kışanak cenaze sonrası yanında ilaçları olmadan Elazığ Cezaevi’nde depo gibi bir yerde tutulmuş

‘SERBEST BIRAKILMALI’

Anayasaya göre öngörülen tutukluluk süresinin 2 yıl olduğunu, fakat çok istisna durumlarda bu sürenin 7 yıla kadar çıkarılabildiğini belirten Altay, Kışanak’a uygulanan bu “istisna” tutukluluk süresinin dahi dolduğunu dile getirerek “Bu noktada mahkemenin bir takdir hakkı veya yorum hakkı artık bulunmamaktadır. Sayın Gültan Kışanak’ın serbest bırakılması yasa gereği bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

“Bugün Türkiye’deki mahkemelerin iç mevzuata dahi uyması için çabaladığımız bir ironi yaşıyoruz” diyen Altay, AYM’ye derhal tedbir kararı verme çağrısında bulundu. Son olarak söz alan HEDEP MYK üyesi Kerem Fırtına, devletin yasalarıyla Kışanak’ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirterek “Bu zarar büyümeden bu mağduriyetin giderilmesi ve hak ihlallerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel’in tutukluluğuna devam kararı