Google, Facebook ile işbirliği yapıp reklam pazarını manipüle mi etti?

Yayın tarihi: 25 Ocak 2022 Salı 10:00 am - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 5:37 pm

Google, reklam pazarlarını manipüle etmek için Facebook ile işbirliği yaptığı iddialarını reddediyor. Şirket söz konusu iddialara reddetmek için dava bile açtı.

Google, önergede Facebook ile işbirliği yapıp reklam pazarını manipüle etmekle suçlanıyor. Ancak arama motoru devi bu iddialara şiddetle itiraz ediyor. Şirket son dönemlerde fazlasıyla dava ile karşı karşıya kaldı. Bu davalar birbirinden farklı konularda çeşitlilik gösteriyor. Şirket yeni yılda da davalardan kurtulamayacak gibi görünüyor.

Google, Facebook

 

İlk olarak Kasım ayında açılan antitröst davası, Teksas Başsavcısı Ken Paxton tarafından yönetilmişti. Bir dizi gözden geçirilmiş şikayet incelendiğinde yavaş yavaş daha fazla iddia da ortaya çıktı. Geçen hafta yapılan şikayete göre, Google reklam başlığı teklif uygulamalarını sınırlamayı amaçlıyor. Davada Google’ın Facebook ile iddia edilen gizli anlaşması hakkında özellikle belirli ayrıntılar sağlandı. Yeni şikayet, Google CEO’su Sundar Pichai ve Meta / Facebook CEO’su Mark Zuckerberg arasında dahili e-posta meajlarına dayanıyor. Ancak Google, anlaşmanın rekabete aykırı herhangi bir davranış içerdiğini reddediyor.

Google’ın ekonomi politikası direktörü Adam Cohen, bir blog gönderisinde, Google’ın davaya itiraz edeceğini duyurdu. Gönderide, “Şikayet işimizi, ürünlerimizi ve amaçlarımızı yanlış temsil ediyor ve makul antitröst iddiaları sunmadığı için şikayeti reddetmek için harekete geçiyoruz” diye yazdı. Davanın merkezinde, yayıncıların reklam alışverişine erişmek için Google’ın reklam sunucusunu kullanmaya zorlandıkları iddiası yer alıyor. Ancak Google, bu iddianın yanlış olduğunu söylüyor ve “aksini kanıtlayacak hiçbir kanıt yok” diyerek kendini savunuyor. Şirket ayrıca, rakiplerini Open Bidding programını kullanmaktan alıkoyduğu ve reklam açık artırmalarında Facebook lehine hile yaptığı yönündeki iddialara da itiraz ediyor.

WhatsApp sohbetlerinizi Android’den iOS’a aktarmanıza izin verecek