Goldman Sachs’tan Türkiye analizi: Seçimler ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Yayın tarihi: 29 Mart 2024 Cuma 3:40 pm - Güncelleme: 29 Mart 2024 Cuma 3:40 pm

Goldman Sachs, Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimi analiz etti. Banka, Türk lirası üzerinde pozitif bir etki oluşabileceği ihtimalini öngörürken, sandıktan çıkacak sonuçların ise ekonomide herhangi bir etkiye sebep olmayacağını tahmin etti.

Goldman Sachs analistleri, bu ay döviz talebinin canlanması sebebiyle Türk lirası üzerindeki baskının arttığı bir ortamda, seçimlerin nasıl bir etkiye sebep olabileceğini analiz etti. Pazar günü İstanbul’da yapılacak seçimlerin TL üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanılıyor. Goldman Sachs’ta Kevin Daly liderliğindeki analistler, “Sonuçlara İstanbul’da ya da diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi durumunda Türk lirası için olumlu olacaktır” dedi.

İSTANBUL YARIŞI YAKINDAN İZLENİYOR

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı kritik görülüyor. CHP’den Ekrem İmamoğlu ve AKP’den Murat Kurum’un yarıştığı seçimlerin olası sonuçlarını yatırımcılar da takip ediyor. İstanbul’daki yarış, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki siyasi mücadelenin sembolü olduğu için piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYORLAR

Goldman analistleri seçim sonucunun mevcut para ve maliye politikalarında bir değişikliğe neden olacağını düşünmediklerini görüşünde. Analistler, seçimlerden sonra rezervler ve lira üzerindeki baskının azalmasını beklediklerini belirtti ve Merkez Bankası’nın sıkı politikayı sürdüreceğini açıkladı.

Raporda, döviz talebine ilişkin olarak, “Türk halkının seçimlerden sonra TL’nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik düşüncelerinden kaynaklı artan döviz talebi var ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizinde geçen hafta 500 baz puan artışa gitmesinin böyle bir değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderdiğini düşünüyoruz.” ifadesine yer verildi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda, “Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33’e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu.

Ramazanın bu yıl mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilen raporda, “Olumsuz baz etkisi nedeniyle de martta enflasyonun yıllık bazda yüzde 68,5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz” denildi.

Raporda, aylık bazda döviz kurundaki zayıflık nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklendiğine işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisini hesaplamanın zorluğu nedeniyle tahminler üzerinde bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

ABD merkezli bankadan TCMB’nin faiz kararı sonrası Türkiye tahmini

Kaynak: TELE1