Genelevden ‘Hayata Sarıl Lokantası’na uzanan yolculuk

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 12:13 pm - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 2:57 pm

9 yaşında amcasının cinsel istismarına maruz kalan Ayşe Tükrükçü, akıllara durgunluk veren hikayesini bir hayat mücadelesine dönüştürdü. Uzun bir süre genelevde çalışmak zorunda kalan Tükrükçü, şimdilerde Beyoğlu’ndaki restoranında kendi ve ekibiyle zor şartlarda yaşamış insanlara umut oluyor.

Ayşe Tükrükçü, Alman bir gurbetçi ailenin kızı. Henüz 9 yaşında iken amcasının cinsel istismarına maruz kalan Tükrükçü’yü ne annesi ne de babası kabul etti. Tükrükçü’nün vücudunda 72 darp izine rastlandığı için, Almanya’da ailesinden alınarak, yetiştirme yurduna verildi. Cinsel istismara uğradığı ancak 11 yaşında anlaşıldı. Başına gelenler bununla da bitmedi, dayaktan, aile baskısından kurtulmak için önüne çıkan ilk kişiyle evlendi… Fakat evlendiği kişi, senet diye kandırıp imzalattığı belge ile onu geneleve sattı.

Kütahya’da genelevde çalışırken bir müşterisi onunla evlenmek isteyince, genelevden kurtulmak için yeniden evlenmeyi tek çare olarak gördü. Sadece düğün yapabilmek için yüzlerce kişiyle birlikte olmak zorunda kaldı. Genelevde birlikte çalıştığı Damla ismindeki arkadaşının, müşterisi tarafından başı kesilerek öldürülmesine şahit oldu. Yaşadıkları bununla sınırlı kalmadı. Ayşe Tükrükçü uzun bir süre sokaklarda yaşadı, boşandığı için toplum tarafından yargılandı, kürtaj ve regl olmasına rağmen çalışmaya zorlandı.

Bütün bu yaşadıklarına rağmen mücadelesi ile tanınan Tükürükçü, 2007’de bağımsız milletvekili adayı olarak, kendisi gibi hayatın zorlu aşamalarından geçmiş her bir insanın sesini duyurmak istedi. Katıldığı programlar milyonlarca kişi tarafından izlendi, yaşadıklarını kitap haline getirdi, hayat hikayesini duyan herkes bir yandan yaşadıklarına üzüldü ama en çok da mücadelesine saygı duydu.

Şefkat-Der Derneği ile yolları kesişen Ayşe Tükrükçü, kimi kimsesi olmayan tüm insanlar için bir sorumluluk projesi başlattı. Şimdilerde Beyoğlu’nda açtığı Hayata Sarıl Lokantası ile her gece İstanbul’da evsizlere, yoksullara yemek servis ediyor.

Hayata Sarıl Lokantası’nda gündüz ücretli, akşam ise gündüz kazanılan gelirlerle evsizlere yemek dağıtılıyor. Pandemi nedeniyle işlerinde durgunluk olmasından yakınan Tükrükçü, her şeye rağmen ‘ailem’ dediği Hayata Sarıl ekibi ile birlikte insanların yardımına koşmaya, kadınların ve yoksulların sesi olmaya devam ediyor.