Gençlik ve Spor Bakanlığı da Altın Portakal’dan desteğini çekti

Yayın tarihi: 29 Eylül 2023 Cuma 3:57 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2023 Cuma 4:11 pm

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı da Altın Portakal Film Festivali‘nden desteğini çekti. Festival seçkiden çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ filmiyle gündemde.

Altın Portakal Film Festivali’ne KHK’lıları anlatan ‘Kanun Hükmü’ belgeselini seçkiden çıkarılmasına rağmen bir kapı daha kapandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivale Antalya Spor Salonu tahsisini iptal ettiğini ve festivale olan desteklerini çektiğini duyurdu.

Bakanlık konuya dair şu açıklamayı yaptı: “Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümündeki ‘Kanun Hükmü’ adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden desteğimizi çekmiş bulunmaktayız. Belgeselde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması nedeniyle, tahsisi yapılan Antalya Spor Salonu’nun tahsisi iptal edilmiştir. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelenin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır.”

Altın Portakal’da kriz büyüyor! Demet Akbağ jüri başkanlığından istifa etti

ALTIN PORTAKAL’DA ‘KANUN HÜKMÜ’ KRİZİ

KHK ile ihraç edilenleri anlatan ‘Kanun Hükmü’ belgeseli Altın Portakal Film Festivali’nin seçkisinden çıkarılmıştı. 24 yönetmen karara tepki olarak festivalden filmlerini çekmişti. Festival yönetimi bunun üzerine filmi tekrar seçkiye almıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da festival yönetiminin bu kararına tepki olarak festivalden desteğini çekmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Altın Portakal festivalinde terör örgütünün propagandasının yapılmasına müsaade edilemez” açıklamasını yapmıştı.

Bu gelişmeler sonrası festival yönetimi filmi yeniden seçkiden çıkarmıştı. Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu karara ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

“Kanun Hükmü adlı filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır. Soruşturma ile birlikte benim ve ekibimin can güvenliği ile ilgili tehditler oldukça yüksek perdeden devam etmektedir. Oysa oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik. Geldiğimiz noktada olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kanun Hükmü adlı belgeseli, Festival seçkisinden çıkarıyoruz.”

Festivalin ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı Demet Akbağ, görevinden istifa ettiğini dile getirdiği bir açıklama yapmıştı. Akbağ şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali – Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum. Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım.”