Gazeteciler Cemiyeti’nden Tolga Şardan açıklaması

Yayın tarihi: 2 Kasım 2023 Perşembe 1:04 pm - Güncelleme: 2 Kasım 2023 Perşembe 1:04 pm

Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması üzerine; çeşitli sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri ve yurttaşlar T24’ün Ankara bürosu önünde toplandı. Şardan için açıklama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, T24’te ‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?’ başlıklı yazı kaleme alan gazeteci Tolga Şardan hakkında “halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu gerekçesiyle resen soruşturma başlattı.

Soruşturma üzerine gözaltına alınan Şardan, dün akşam saatlerinde tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Sivil toplum kuruluşları, bazı milletvekilleri ve yurttaşlar Şardan’ın tutukluluğua tepki göstermek için T24’ün Ankara bürosu önünde toplandı.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener; Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Türkiye Foto Muhabirleri derneği, Gazeteciler Cemiyeti, İzmit Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

“ŞARDAN’IN TUTUKLANMASI TÜM GAZETECİLERE AĞIR BİR GÖZ DAĞIDIR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sansür yasası uygulamalarıyla ülkemizde basın susturulmaya, korkutulmaya, hizaya getirilmeye çalışılmaktadır. Biz gazeteciyiz, gazeteciliğin suç olmadığını haykırmaya, baskı ve tehditlere rağmen yolsuzlukları dile getirmeye, bütün istibdat baskılarına rağmen gazetecilik yapmaya, halkın haber alma hakkı için çalışmaya devam edeceğiz.

Meslektaşımız Tolga Şardan, t24 internet sitesinde yayınlanan ‘MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporunda neler var?’ başlıklı yazısı nedeniyle başlatılan soruşturmada, sırf halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak saikiyle, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma iddiasıyla dün akşam tutuklanmıştır. Şardan söz konusu yazısında yargıda son günlerde ortaya saçılan usulsüzlük iddialarıüzerine devletin ilgili kurumlarının da inceleme yürüttüğü bilgisini paylaşmıştır. Ancak bu yazı bazı yetkililer tarafından tepkiyle karşılanmış, meslektaşımız tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Şardan’a apar topar soruşturma açılması, evinde ve belgelerinde arama yapılarak onun gözaltına alınması ve tutuklanması; ülkemizdeki tüm gazetecilere yönelik ağır bir göz dağıdır.

Gazeteciler Tolga Şardan’ın tutuklanmasına karşı çıktı: Gözdağını kabul etmiyoruz