Gazeteci Şükran Soner: Nasıl öldürüleceğini bilerek önlem almıştı

Yayın tarihi: 24 Ocak 2023 Salı 2:59 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2023 Salı 2:59 pm

Uğur Mumcu ile uzun yıllar birlikte çalışan Şükran Soner, “5 aşağı 5 yukarı nasıl öldürüleceğini bilerek önlemlerini aldı. Emniyet’in duyarsızlığı karşısında korunamadığını görünce o algıyla ailesini korumak için çıkış kapısına yasak koydu. Arabasını kontak anahtarını çevirmeden ailesi dışarı çıkmayacaktı. Ailesini kurtarması bu önleme borçlu” dedi.

Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu, 30 yıl önce evinin önünde katledildi. Mumcu, arabasına konan bomba düzeneği ile Ankara Karlı Sokak’ta yaşamını yitirdi.

TELE1’den Mahir Baş ve Umutcan Yitük, Mumcu’nun aramızdan ayrılışının yıldönümü vesilesiyle Gazeteci Şükran Soner ile röportaj yaptı. Mumcu ile birlikte uzun yıllar çalışan ve yakın arkadaşı olan Soner, cinayet hakkında çarpıcı detaylar verdi. Mumcu’nun öldürüleceğini bildiğini ve ailesini korumak için arabaya tek başına bindiğini belirten Soner, “Böyle bir değerler savaşçısından söz ediyoruz. Böyle değerler savaşçısının arkasından gitmemek söz konusu değil” dedi.

Uğur Mumcu katledildiği evinin önünde anıldı

Soner, şunları dile getirdi:

“Bilinçlerden kazınmasını sağlayamazsınız. Uğur Mumcu gerçek bir fenomendir. Kendi savunduğu doğruları yolunda sonuna kadar savaş veren, her yaşamsal tehdidi göze alarak direnen bir insan.

Benim birebir tanımam 12 Mart’a dayanıyor. Bir sürü insan tutukluyken Mamak’ta iki insan vardı. Erol Toy ve Uğur Mumcu. İkisi de ziyaret edemiyorlardı arkadaşlarını. Ama her hafta, içerdekilerin eşlerine çuvalla kitaplar getirirlerdi. Böyle bir duruş ve inattan söz ediyoruz.

İkinci bir şansım oldu. Mumcu’yu gazeteci olduktan sonra yine tanıdım. Araştırmacı gazetecilikte onun yanına yaklaşılamaz bile, söz konusu olamaz. Ayrıcalıkları, zekası, çalışkanlığı, hukuk kültürü geçmiş birikimi var. Dünya çağında belki ilk araştırmacı gazetecilik ilkelerinin sınırsız yaratıcısı sayılabilir.

Almanya’da toplantıya gidiyorum, hemen oradaki sınırsız bağlantıları ile ‘Şuna uğra buna uğra şu dosyayı al’ derdi. Bütün ülkemizi ilgilendiren dosyaları, başından… O teknolojide korkunç zor bir şeydi. Hepsini kendi kayıtları altına alıyor. Hepsi birleşiyor, bir faili meçhul cinayeti mi var elemanın ismi var? O dosyalar birleşiyor. Bütün bunlar birleştirerek gazetecilik yapıyor. Başka bir noktada da savaştı.

Uğur Mumcu, beş aşağı beş yukarı nasıl öldürüleceğini bilerek önlemlerini aldı. Emniyet’in duyarsızlığı karşısında çıkış kapısına yasak koydu. Arabasını kontak anahtarını çevirmeden ailesi dışarı çıkmayacaktı. Ailesini kurtarması bu önleme borçlu. Böyle bir değerler savaşçısından söz ediyoruz. Böyle değerler savaşçısının arkasından gitmemek, söz konusu değil”