Gazeteci Tolga Şardan: AYM görüşmesinin gazeteciler açısından iyi olacağını düşünüyorum

Yayın tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi 5:14 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2023 Salı 12:24 am

‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporu’ başlıklı yazısı sonrası tutuklanan gazeteci Tolga Şardan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol talebiyle tahliye edildi. Tolga Şardan, “Sadece gazetecilik yaptım. Yazdıklarımın da arkasındayım” dedi. AYM’nin “Dezenformasyonla Mücadele Yasası”nın iptalini görüşecek olması hakkında ise Şardan, “Bizim mesleğimiz için olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.

T24’te yayımlanan ‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?’ başlıklı yazısı sonrası hakkında “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçlamasıyla soruşturma başlatılan, 1 Kasım’da da tutuklanan gazeteci Tolga Şardan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar, Şardan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı tahliye başvurusu üzerine alındı. Şardan hakkında ‘adli kontrol tedbirinin uygulanmasının yeterli olacağı’ belirten karar şu şekilde:

“İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 01.11.2023 tarihli 2023/924 Sorgu sayılı tutuklama kararı ile Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma suçundan tutuklanan şüpheli TOLGA SARDAN hakkında tüm soruşturma dosyası kapsamı, atılı suçun niteliği ve tüm delillerin toplanmış olması birlikte değerlendirildiğinde, şüpheli hakkında adli kontrol tedbirinin uygulanmasının yeterli olacağı anlaşıldığından, şüpheli müdafilerin itirazının kabulü ile şüpheli TOLGA ŞARDAN’ın 5271 sayılı CMK 109/3-a maddesi uyarınca “yurt dışına çıkmamak suretiyle adli kontrol altına alınarak SERBEST BIRAKILMASINA dair aşağıda şekilde karar verilmiştir.

KARAR: Yukanda açıklanan gerekçeye istinaden,

*İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği 01.11.2023 tarih 2023/924 sorgu sayılı kararı ile tutuklanan şüpheli TOLGA SARDAN’in TAHLİYESİNE, başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse derhal SALIVERİLMESİNE,

*Gereği için Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, Şüpheli hakkında CMK 109/3-a maddesi uyarınca “yurt dışına çıkmamak suretiyle ADLİ KONTROL ALTINA ALINMASINA,

*Şüphelinin adli kontrol hükümlerini ihlal etmesi halinde 5271 Sayılı CMK’nun 112. maddesi gereğince hakkında yakalama emri çıkarılacağının ihtarına, (ihtarat yapılamadı.)

*Şüpheli hakkında verilen adli kontrol kararının, hakkında başka bir karar verilinceye veya savunması alınıncaya kadar devamına Evrakın ikmali için Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine,
Dair, şüphelinin yüzüne karşı 7 gün içerisinde Hakimliğimize sunulacak dilekçe ile 6545 sayılı yasa ile değişik 5271 sayılı CMK’nın 268/3 fikrasının a-b bentleri uyarınca Istanbul 2.Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.”

Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı

TAHLİYE SONRASI İLK AÇIKLAMA

Şardan, tahliye sonrası yaptığı açıklamada, “Sadece gazetecilik yaptım, halkı bilgilendirmeye çalıştım. Yazdıklarımın da arkasındayım. Önümüzdeki günlerde sürecin nasıl işleyeceğini hep birlikte göreceğiz” dedi.

ANKARA’YA GELDİ

Tahliye olan Tolga Şardan, Ankara’ya geldi. Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Tolga Şardan, “Avukatlarıma, meslektaşlarıma ve destek olan siyasilere çok teşekkür ediyorum. Nihayetinde biz gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz. Yarın ne olur bilemiyoruz ama sonuç itibariyle bu mesleği yapmaya devam edeceğiz. Benim durumumu bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ben de sizler gibi gazetecilik yapmaya devam edeceğim arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

“MESLEĞİMİZ İÇİN OLUMLU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Şardan, 8 Kasım’daki Anayasa Mahkemesi’nin “Dezenformasyonlar Mücadele Yasası”nın ipalini görüşmesi hakkında ise, “Anayasa Mahkemesi sanıyorum ki bu kanun hükmüyle ilgili bir değerlendirme almış, gazeteciler açısından iyi olacağını düşünüyorum, tabii mahkeme ne gibi bir sonuç verecek onu bilemiyoruz şu anda ancak bizim mesleğimiz için olumlu olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Şardan hakkında 31 Ekim 2023 tarihli “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporunda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatılmıştı. Şardan, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçundan Ankara’da gözaltına alınmıştı.

1 Kasım’da tutuklanan Şardan’ın avukatları tutuklama kararı veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunmuştu. İtiraz dilekçesinde, soruşturma konusu yazının, kamuoyu gündeminde yoğun olarak yer alan ve bizzat savcı ve yargıçlar tarafından gündeme getirilen yargı içindeki iddialara ilişkin olduğu ve haber değeri taşıdığının şüphesiz olduğu kaydedilmişti. Dilekçede, “35 yıllık gazeteci olan, pek çok kez haberleri nedeniyle soruşturma geçiren müvekkilimiz, her zaman görevinin başında olmuş, bu soruşturmaları işinin bir parçası olarak kabul etmiştir. Çağrıldığında gitmiş, ifadesini vermiş, kovuşturmaya dönüşürse yargılamayı takip etmiştir. Sabit ikametgahı, işi, ailesi, düzeni olan müvekkilimiz için verilen tutuklama kararının büyük bir haksızlık olduğunu tekrarlıyor. Mutlaka itirazımız kabul edilerek bu mağduriyete bir an evvel son verilmesi gerektiğini belirtiyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Milliyet’ten Tolga Şardan’a büyük vefasızlık

Tolga Şardan’ın tutuklanmasına sosyal medyadan tepki yağdı! Gazeteciler isyan etti