FTX’in çöküşü bir mini dizi ile anlatılacak

Yayın tarihi: 26 Kasım 2022 Cumartesi 7:30 am - Güncelleme: 25 Kasım 2022 Cuma 5:45 pm

Amazon, FTX’in milyar dolarlık dolandırıcılık tezgahını ekrana taşıyacak yeni bir mini dizi için çalışmalara başladı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde büyük bir kripto çöküşü daha yaşandı. Bu seferki çöküşün müsebbibi ise en popüler kripto borsalarından biri olan FTX oldu. Kripto milyarderi olarak üne kavuşan Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu şirket, deyim yerindeyse bir günde battı. Daha on gün öncesine kadar değeri 32 milyar dolar olarak kabul edilen şirket, geçtiğimiz hafta iflasını açıkladı. Kendisi batarken çok sayıda kripto yatırımcısını da beraberinde götürdü.

FTX

Son dönemde pek çok kripto şirketinin battığına şahit olsak da FTX’in batışı çok daha şok edici oldu. Çünkü bu kez işin içinde saadet zincirini andıran bir dolandırıcılık söz konusuydu. Haliyle bu olay basında da geniş yer buldu. Yakın zamanda da gündemden düşmeyecek gibi görünüyor. Çünkü bu ilginç hikaye film ve dizi yapımcılarının da ilgisini çekmiş durumda. Birden fazla film ve dizi uyarlaması için düğmeye basıldı. Bunlardan en kayda değer olanı ise Amazon’dan geliyor.

 

Amazon, FTX’in ve kurucusu Sam Bankman-Field’ın ilginç hikayesini ekrana taşıyacak sekiz bölümlün bir mini diziye yeşil ışık yaktı. Bu dizinin arkasında Marvel’ın Avengers filmlerinin yönetmenleri olarak tanınan Russo Kardeşler var. Russo Kardeşler dizinin yapımcılığını üstleniyor. Aynı zamanda bazı bölümleri de yönetmenleri bekleniyor. Dizinin senaryosunu ise daha önce Citadel dizisinde Russo Kardeşler ile çalışan David Weil yazıyor. Amazon yapımı dizinin çekimlerine önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor.

Şirketin iflasıyla sonuçlanan süreç, bu ayın başında CoinDesk’te yayınlanan bir makaleyle başladı. CoinDesk tarafından hazırlanan makale, FTX’in en büyük yatırımcıları arasında gösterilen, yine Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu Alameda Research’ün şirkete yaptığı yatırımı FTT’yle, yani şirketin çıkardığı kendi kripto parasıyla yaptığını ortaya çıkardı. Yani şirket FTT’nin değerini şişirmek için 5 milyar dolarlık asılsız bir yatırım göstermişti. Bu yatırımın reel bir karşılığı yoktu. Bu tezgahın ortaya çıkmasının ardından Binance, elindeki bütün FTT tokenlarını satacağını açıkladı. İşte çöküşü kaçınılmaz hale getiren de bu açıklama oldu. İnsanlar Binance’in izinden gidip FTT tokenlarını paraya çevirmeye çalışınca tüm piramit çöktü ve FTX’in gerçekte söylendiği gibi bir değeri olmadığı ortaya çıktı. Olan FTT’ye milyarlarca dolar yatırım yapan yatırımcılara oldu.

Hive, Twitter’dan kaçanların yeni adresi oldu