Fırsatçılar devrede! Sıfır otomobile sıra torpili parası

Yayın tarihi: 9 Haziran 2023 Cuma 11:54 am - Güncelleme: 9 Haziran 2023 Cuma 11:56 am

Türkiye’deki ekonomik kriz ve dünyadaki çip krizi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır bayilerde sıfır araç bulunamazken, vatandaşlar peşinat ödeyip 3 ay ile 1 yıl arasında sıraya giriyor. Adını ön sıralara yazdırmak isteyenlerden ise 100 bin TL isteniyor.

Otomotiv sektöründe sıfır araç krizi büyüyor. Yaklaşık 1 yıldır bayilerde sıfır araç bulunamazken, vatandaşlar peşinat ödeyip 3 ay ile 1 yıl arasında sıraya giriyor. Ancak aynı sıfır araçlar galerilerde fahiş fiyatlarla satılıyor.

Örneğin, bir markanın kendi internet sitesinde 1 milyon 150 bin TL olan araç, galeride 1.5 milyon liraya satılabiliyor. Böyle olunca ikinci el araç fiyatları da artıyor. Sektör temsilcileri, fabrikalardan araç tedarikinde sıkıntı yaşanmasının yanı sıra, bazı bayilerin galerilere araçları toptan aktararak piyasanın yükselmesine neden olduklarını belirtiyor.

Kredilerde sıkılaştırma ve dövizdeki hızlı artışa rağmen otomobil ve ticari araç tarafında satışlar rekor kırdı. ODMD (Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği) verilerine göre mayıs ayında 111 bin 356 adet otomobil ve hafif ticari araç satıldı.

Öte yandan sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlar, bayilerin 50 – 100 bin lira aralığındaki sıra ücreti talebiyle karşılaşıyor. 5 ay sonra gelecek araç için kimi bayi 50 bin TL, kimi 100 bin TL ‘sıra parası’ alıyor.

Sıfır otomobil fiyatları durulmuyor

ÖN SIRAYA GEÇMEK İÇİN 100 BİN TL

Sabah’ın haberine göre bir müşteri araç almak için bayiye gittiğinde bayi bir liste gösteriyor. “Bu listeye artık yeni müşteri yazamıyoruz. Bir sonraki listemiz de dolmak üzere. Eğer listeye adınızı yazdırmak istiyorsanız 50 bin TL alıyoruz. Sırada 50 kişi var. Ancak 10 araç gelirse listedeki ilk 10 kişiye vereceğiz. Sonra gelenleri de size vereceğiz. Eğer listede öne çıkmak istiyorsanız 100 bin TL ödeyin sizi listede öne çekelim” diyorlar.

Markalar bazında ise mayısta toplam satışlarda birinci Fiat olurken Opel, Peugeot, Renault ve Ford ilk beşi oluşturdu. Mayıs ayı otomobil satışı sıralamasından Fiat, Opel, Renault, VW ve Peugeot ilk beşte yer aldı. Hafif ticari araç satışı sıralamasında ise Ford, Fiat, Peugeot, Citroen ve Opel şeklinde oldu. Opel, Peugeot ve Citroen satışlarının ulaştığı nokta, Stellantis Grubu’nda tedarikle ilgili sorunların önemli oranda çözüldüğünü de ortaya koydu.