Fikret Bila: Erdoğan Biden’e ‘Ey’ yerine ‘sayın’ diye hitap etti

Yayın tarihi: 27 Nisan 2021 Salı 12:45 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2021 Salı 1:07 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan’da 1915 olayları için “Soykırım” ifadesini kullanan ABD Başkanı Joe Biden’e verdiği yanıtı değerlendiren Gazeteci Fikret Bila, “Erdoğan çekingen bir açıklama yaptı. Eski Türkiye’de, Türkiye ABD’ye gerekli cevapları verip kendi kararlarını uygulayabiliyordu. Eski Türkiye’nin verdiği tepkiyi veremeyen bir yeni Türkiye var.” diye konuştu.

TELE1’de yayınlanan Gerçeğin İzinde programında Zeynel Lüle’ye konuk olan Gazeteci Fikret Bila, ABD Başkanı Biden’in soykırım suçlamalarına yönelik Türkiye’nin aldığı tutumu değerlendirdi. Biden, 1981 yılında yaptığı açıklamada “Soykırım” ifadesini kullanan Ronald Reagan’dan sonra bu ifadeyi kullanan ilk ABD başkanı olmuştu. Erdoğan’ın dün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada kullandığı ifadeler ise Fikret Bila’ya göre ‘çekingen’ kaldı. Bila, “Sayın Erdoğan genellikle meydan okuyan üsluba sahiptir. Özellikle dış politika söz konusu olduğunda üst perdeden meydan okuyan bir üslupla, sert konuşur. Bu kez öyle olmadı. Bir kere 48 saat hiç tepki vermedi. Dün Biden’e karşı yaptığı konuşma da siyasi bir mesajdan ziyade tarihi bilgileri paylaşmaktı.” ifadelerini kullandı.

Soykırım suçlamalarının ardından Türkiye tarafından siyasi bir karar alınmadığını savunan Fikret Bila, özellikle ekonomik gerekçeler nedeniyle Erdoğan’ın tepki vermekten çekindiğini söyledi. Bila konuşmasına şöyle devam etti: “Erdoğan, konuşmasında “Ey” nidalarını kullanmadı, “Sayın Biden” diye hitap etti. Oysa soykırımcı olarak suçlanan Ankara’nın daha sert tepki vermesi beklenirdi. Erdoğan çekingen bir açıklama yaptı. Bunun başlıca sebebi bunun ekonomi olabilir. ABD, Trump döneminde tanık olduğumuz gibi istediği zaman Türkiye ekonomisine müdahale edebiliyor. Bundan endişe ediliyor. Merkez bankamızda döviz rezervi kalmamış durumda. Bu da Türkiye’nin elini zayıflatıyor.”

Merdan Yanardağ: Biden’ın siyasi kararına tarih dersi verilmez