Fidan ‘acil ve tam ateşkes’ istedi Blinken havalimanında açıklama yaptı

Yayın tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi 11:13 am - Güncelleme: 6 Kasım 2023 Pazartesi 3:39 pm

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li mevkidaşı Antony Blinken‘le görüştü. Fidan görüşmede Gazze’de ‘acil ateşkes’ isterken Blinken Esenboğa Havalimanı’nda “Orta Doğu kalıcı barışı görüştük” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara’da bir araya geldi. Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmeden önce basına görüntü verdi.

FİDAN ‘ACİL’ VE ‘TAM ATEŞKES’ İSTEDİ

2,5 saat süren görüşmede diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Fidan, görüşmede Blinken’e, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

Blinken içerideyken Dışişleri Bakanlığı önünde tek başına eylem yapan kadın gözaltına alındı

BLİNKEN: KALICI BARIŞI GÖRÜŞTÜK

Görüşme bittikten sonra ortak açıklama yapılmazken, Blinken Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.  G7 için Tokyo’ya gidecek olan Blinken, “Orta Doğu kalıcı barışı görüştük” dedi ve Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasında başka ülkelerin önemli rol oynayabileceğini belirtti.

‘DERİN ENDİŞELERİ BİLİYORUZ’

Blinken şöyle devam etti:

“Çalışmalarımız devam ediyor. Derin endişeleri biliyoruz, her gün çalışıyoruz. Gazze’deki korkunç bedeli görüyoruz. Masum Filistinlilerin kayıplarını azaltmak için atılabilecek adımları konuşuyoruz. Büyük miktarda yardımın sivillere ulaşması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarıdır. Her dakika bu konuda çalışıyoruz. Özellikle insani yardımların artırılması ve oluşturulması konusunda çalışıyoruz.

‘DİĞER ÜLKELER DE DURUMA KATKI SAĞLAYABİLİR’

En önemli konu rehineler, insani ara rehineler açısından da fayda sağlayacaktır. Batı Şeria’daki aşırı şiddeti takip ediyoruz. İsrail tarafıyla bu konuları görüştük. Rehine konusunda detay veremem ama buna odaklandığımızı söyleyebiliriz. Diğer ülkeler de bu duruma katkı sağlayabilir.

‘ERDOĞAN’IN İMZALAMASI ÇOK ÖNEMLİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılım programını imzalayıp İsveç’in üyeliğini meclise göndermiş olması çok önemli bir şey. İsveç’in NATO’ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde.

VALİ YARDIMCISI KARŞILADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere gece saatlerinde Ankara’ya geldi. Blinken’ı, Esenboğa Havalimanı’nda, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

SÜRPRİZ ‘FİLİSTİN’ ZİYARETİ

Blinken, Türkiye’ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail’in başkenti Tel Aviv’i ziyaret etmişti.

Blinken ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail’in Gazze’ye saldırıları konusunda görüşmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra “sürpriz” bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

Batı Şeria’nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak’ın başkenti Bağdat’a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze’deki gelişmeleri ele almıştı.

Blinken’ın, Ankara’nın ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi’yi ziyaret etmesi bekleniyor.