FHKC nedir? Ne zaman kuruldu? Görüşü nedir? Neyi amaçlamaktadır?

Yayın tarihi: 10 Ekim 2023 Salı 5:14 pm - Güncelleme: 10 Ekim 2023 Salı 5:14 pm

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi(FHKC), 11 Aralık 1967’de Filistin’de kurulan Marksist-Leninist ideolojiye sahip siyasi ve askeri bir örgüttür.

Arapça adı “el-Cebhe eş-Şabiye li Tahrir Filastin” olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi(FHKC), Dr. George Habaş öncülüğünde 11 Aralık 1967 tarihinde Milliyetçi Arap Hareketi, Filistin Kurtuluş Cephesi ve diğer bazı örgütlerin birleşmesiyle Suriye’nin başkenti Şam’da kuruldu. FHKC, 1969 yılında düzenlediği kongrede Marksizm-Leninizm ideolojisini benimsemiştir.

FHKC, Filistin topraklarının bölünmesine karşı çıkmış, Arap ve Yahudi halklarının bir arada yaşayacağı birleşik bir Filistin devletini hedeflemektedir. FHKC, bu görüşü doğrultusunda 20 Ocak 1966 – 11 Kasım 2004 tarihleri arasında Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı olan Yaser Arafat’ı İsrail’e karşı uzlaşmacı bir politika izlemekle eleştirmiş ve Yaser Arafat yönetiminin 13 Eylül 1993’te dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Oslo Anlaşması’nı imzalamasına tepki göstermiştir.

George Habaş, sağlık sorunları nedeniyle görevini bıraktığı 2000 yılına kadar FHKC Genel Sekreteri görevini yürüttü.

Habaş’ın görevi devrettiği Ebu Ali Mustafa lakaplı Mustafa Zibri’nin 2002 yılında İsrail ordusunun bir operasyonunda hayatını kaybetmesinin ardından FHKC’nin askeri kanadının adı Ebu Ali Mustafa Tugayları oldu.

Mustafa Zibri’nin ardından görevi devralan Ahmet Saadet ise İsrail’in baskısı sonucu Filistin yönetimi tarafından hapsedildi. İsrail Ordusu, Ahmet Saadet’i kaldığı Eriha Hapishanesi’ne 2006 yılında düzenlediği baskınla kaçırdı.

FHKC’nin siyasi kanadı Filistin’deki seçimlere girmiş ve parlamentoda yer almıştır.

FHKC’den Hamas’a “terör” tepkisi, batıya “meşru haklar” çıkışı