FED açıkladı sıra Merkez Bankası’nda! Dolar tarihi rekor kırabilir

Yayın tarihi: 22 Eylül 2022 Perşembe 9:09 am - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 9:09 am

 ABD Merkez Bankası (FED)’in üst üste 3’üncü toplantısında da faizleri 75 baz puan gibi yüksek bir oranda yükseltmesi doların daha da güçlenmesine neden oldu. Geçen yıl aralık ayında görülen 18.3674 liralık rekoru zorlamaya başlayan dolar kuru, dün 18.34 lirayı test etti. Şimdi gözler, Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası’nın faiz indirmesi dolar kurundaki yükselişin hızlanmasına ve 21 Aralık’taki dolar / TL kurundaki rekoru geçmesine yol açabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, üçüncü kez yapılan 75 baz puanlık faiz artışının ardından yaptığı konuşmasında faiz artırımlarına devam mesajı verirken, “Faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2’ye gerilediğinden emin olmalıyız. Enflasyonun yüzde 2’ye doğru gittiğinden emin olduğumuzda faiz artırımı hızını yavaşlatacağız” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

TCMB, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Ancak banka, geçtiğimiz ay haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit bırakılacağı beklentisine karşın 100 baz puanlık indirim kararı almış ve yüzde 13 seviyesine çekmişti. Ekonomistlerin bu ayki karara ilişkin beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde oldu. Ancak 50 baz puanlık indirim olasılığı da dikkate alınıyor. Merkez Bankası faiz kararı bugün saat 10.00’da açıklanacak.

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

DOLAR ENDEKSİNDE YENİ ZİRVE

Dolar endeksi, dünkü Fed faiz kararı öncesinde 110,87 seviyesine çıkarak 20 yılın zirvesini görmüştü. Endeks 7 Eylül’de 110,76 ile en yüksek seviyeyi görmesinin ardından ECB faiz kararıyla 107,70’e gerilemişti. Fakat ABD’de enflasyonun yüksek kalması nedeniyle Fed’in agresif faiz sürecine devam edeceğini açık bir şekilde belirtmesiyle endeks tüm zamanların rekorunu tazeledi. Dolar endeksi dün akşam Fed kararı sonrası Powell’ın açıklamalarıyla 111,53’e yükseldi.

“MERKEZ’İN KARARI DOLARDAKİ OYNAKLIĞI ARTTIRABİLİR”

Dolar kuru dün 18,35’e çıkarak 20 Aralık’ta görülen tarihi zirveye yaklaştı. Bugün ise TCMB faiz kararı ile oynaklığın artması bekleniyor. Kur Merkez’in faiz kararını açıklayacağı sabaha 18,33 seviyelerinden başladı. Euro/TL ise 18,03 TL’den değerleniyor.

Doların küresel piyasalarda güçlenmesi ve TL’nin de hem dolar baskısı hem de enflasyona karşın düşük faiz politikasının etkisiyle değer kaybetmesi kurda zirve seviyelerin görülmesine neden olurken, yıla 13,30 yakında başlayan kur yüzde 40’a yakın yükseliş kaydetti.

Öztrak, Nebati ve Merkez Bankası’na sordu: 2011’den sonra ne oldu da kaynağı belirsiz finansman girişi şaha kalktı?