Facebook, Avustralya yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

Yayın tarihi: 23 Şubat 2021 Salı 9:30 am - Güncelleme: 23 Şubat 2021 Salı 9:30 am

Sosyal medya kuruluşu Facebook’un Avustralya haber sitelerine koyduğu yasağı kaldırmayı planladığı belirtildi.

Facebook, 17 Şubat’ta Avustralya medya şirketlerine ürettiği haberler için ödeme yapılmasını zorunlu kılan yasa tasarısı nedeniyle, Avustralyalılar’ın platformdaki haber paylaşımını engelledi. Son gelişmelerle birlikte Facebook Avustralya’ya koyduğu yasağı kaldırmaya hazır olduğunu duyurdu.

Avustralya Hazine Bakanı Josh Frydenberg yaptığı açıklamada, “Avustralya haberleri Facebook platformuna geri yüklenecek ve Facebook, Avustralyalı medya kuruluşlarıyla müzakerelere girmeyi ve içerik için ödeme yapmak üzere anlaşmalara varmayı taahhüt etti” dedi.

NE OLMUŞTU?

Avustralya’da Parlamento’nun alt kanadının onayladığı ve Senato’ya sunulan sosyal medya yasa tasarısı, hükümet ile Facebook’u karşı karşıya getirmişti. Yasa, Avustralya merkezli haber kuruluşlarının Facebook ve Google’da yayımlanan içerikleri için pay almasını öngörüyordu. Facebook, yeni sosyal medya yasa tasarısına karşı, Avustralya’da haber kuruluşlarının içeriklerine ve bazı hükümet sitelerine engel koymuştu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Facebook’a tepki göstererek, “Bizi korkutamayacaklar” demişti. Scott Morrison Facebook’un kararını “küstah ve hayal kırıcı” diye nitelerken, büyük teknoloji şirketlerinin dünyayı değiştiriyor olabileceğini ama dünyayı yönetemeyeceklerini kaydetmişti.