Eyüp Sabri Göncü : “Biyoteknoloji Alanında Ülke Olarak Umut Veriyoruz”

Yayın tarihi: 19 Ekim 2022 Çarşamba 4:38 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2022 Çarşamba 4:38 pm

21’inci yüzyılın teknolojisi olan biyoteknoloji gittikçe global bir endüstri haline geliyor. Gündelik hayatımızda her an karşılaştığımız sorunlarda bile kolaylıkla kullanımı mümkün bir teknolojiler bütünü olarak tanımlanan biyoteknolojinin uzun dönemli ekonomik, sosyal, çevresel etkilerinin olacağı bekleniyor.

Biyoteknolojideki gelişmelerin, ilaç ve tedavi anlayışında, bilhassa tanıda bir devrim yapacağına kesin olarak bakılıyor. Bu alandaki ilerlemelerin ilaç ve tedavinin yanı sıra kimya, veteriner, tarım çevre, boya, gıda gibi alanlarda da etkili olacağı düşünülüyor.

Biyoteknolojiyle direkt ya da endirekt bağlı mesleklere ihtiyacın artacağı ön görüsüyle, devlet ve vakıf çok sayıda üniversitenin biyomühendislik, genetik ve biyomühendislik, biyomedikal mühendislik, biyoteknoloji, biyosistem mühendisliği, biyomedikal cihaz teknolojisi, moleküler biyoteknoloji ve tarımsal biyoteknoloji gibi bölümleri yüksek kontenjanla çok sayıda öğrenci yetiştiriyor.

Yerli Kovid-19 aşısı Turkovac da dahil, ülkemiz ve uluslararası arenada salgın hastalıklara karşı üst düzey biyoteknolojik ürünler üreten Dollvet Biyoteknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Göncü, yetiştirilmiş insan ve mevcut merkezler açısından biyoteknoloji alanında ülke performansının umut verdiğini söylüyor. Modern altyapısı ve uzman ekibi ile 20 yıldır Şanlıurfa’da bu işi sahiplenmiş durumda olduklarının altının çizen Göncü’ye göre, ekonomik kalkınma ve refahın sağlanmasında etkisi her geçen gün büyüyen biyoteknoloji alanında kendimizi geliştirmek ve bu teknolojiyi yönetmek için çok sayıda işinde yetkin, eğitimli, yetişmiş insana ihtiyaç duyulacak. Göncü bu sebeple, tıpkı üniversiteler gibi, kamu kurumlarının, özel kuruluşların, STK’ların odaklarını geç kalmadan bu alana çevirmelerinin ülke yararına olacağını vurguladı.