Eşref Gani ülkesini terk ettiği günü anlattı: Bana iki dakika verdiler

Yayın tarihi: 30 Aralık 2021 Perşembe 4:53 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2021 Perşembe 4:53 pm

Ülkesini terk ettiği günü anlatan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, “Güvenlik şefim tavır almam halinde hepimizin öldürüleceğini söyledi” dedi.

BBC Radio 4’te Eski İngiltere Genelkurmay Başkanı General Nick Carter’ın sorularını yanıtlayan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, ülkesini terk ettiği günü anlattı. Gani, Taliban’ın Kabil’i ele geçirdiği günün son günü olacağını asla tahmin etmediğini söyledi.

Taliban militanlarının Kabil’e girmemeyi kabul ettiğini hatırlatan Gani, “Ancak iki saat sonra durum böyle olmadı” dedi. Gani, “Taliban’ın iki farklı bölüğü, iki farklı yönden yaklaşıyordu. Ve aralarında 5 milyonluk şehri yok edecek ve insanlara kaos getirecek büyük bir çatışma olasılığı çok büyüktü” dedi.

“GÜVENLİK ŞEFİM TAVIR ALIRSAK HEPİMİZİ ÖLDÜRECEKLER DEDİ”

Sputnik’te yer alan habere göre, ulusal güvenlik danışmanının ve eşinin Kabil’den ayrılmasına izin verdiğini, ardından bir arabanın da kendisini Savunma Bakanlığı’na götürmesini beklediğini söyleyen Gani, “Araba hiç gelmedi. Bunun yerine güvenlik şefim, Taliban’a karşı tavır almam halinde hepimizin öldürüleceğini söylemek için geldi” ifadelerini kullandı.

“BANA EN FAZLA İKİ DAKİKA VERDİLER”

“Bana en fazla 2 dakika verdiler” diyen Gani, “Khost şehrine gitmek için hazırlanma talimatı verdim. Bana Khost’un düştüğünü ve Celalabad’ın da düşmek üzere olduğu söylendi” dedi. Gani, “Havaalanına gittiğimde nereye gideceğimizi bilmiyordum. Uçak kalktığında Afganistan’dan ayrılacağımız belli oldu. Yani bu gerçekten çok ani oldu” diye ekledi.

“PARAYI NE YAPABİLİRDİM Kİ”

Gani’nin ülkeyi terk etmesiyle birlikte ‘büyük miktarda parayı da yanına aldığı’ iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialara verdiği yanıtta ise Gani, “Kategorik olarak belirtmek isterim ki kesinlikle ülkeden dışarıya para çıkarmadım. Yaşam tarzım herkes tarafından biliniyor. Parayı ne yapabilirdim ki?” ifadelerini kullandı.

“ANLAŞMA YAPILIŞ ŞEKLİYLE BİZİ SİLDİ”

Gani, ‘uluslararası toplumun sabrının süreceğini varsaymak’ da dahil olmak üzere bu süreçte birtakım hatalar yapıldığını kabul etmekle birlikte, Taliban ile ABD arasında Donald Trump döneminde imzalanan ve 15 Ağustos’a kadar giden olayların önünü açan anlaşmaya dikkat çekti.

“Anlaşma, yapılış şekli itibariyle bizi sildi” diyen Gani, “Barış süreci yerine geri çekilme sürecimiz başlamıştı” diye ekledi. Gani, Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin bir de, “Anlaşma şartlarına göre ABD, kendisinin ve müttefiklerinin Afganistan’daki güçlerini azaltmanın yanı sıra bir mahkum takası yapmayı da kabul etti” ifadesini kullandı.

Korkunç görüntüler! Kabil Havalimanı’nda can pazarı