Esra’yı istismar edip ölüme itenler kim? Köy meclisi, tehditler ve iki ölüm…

Yayın tarihi: 6 Eylül 2023 Çarşamba 7:39 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 7:51 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Şemdinli’de istismara uğradıktan sonra intihara sürüklenen Esra’nın ölümü yıllar sonra yeniden gündemde. Korkunç iddiaların yer aldığı dosyada Esra’nın ailesi dosyanın üzerinin örtüldüğünü söylerken aile avukatı da muhtar ve köylülerin baskı yaptığını iddia ediyor. Muhtar ise iddiaları reddediyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekeli Köyü’nün Oğlaklı Mezrası’nda yıllar önce korkunç bir istismar yaşandı. İddiaya göre 11 yaşındaki Esra Yücel 2016 yılında çöp atmaya giderken; Veysi Yılmaz, Zahir Yılmaz ve Nihat Yılmaz’ın cinsel istismarına uğradı. Esra daha sonra uçurumdan atıldı. Bir sonraki gün köylüler tarafından bulunan Esra hastaneye kaldırıldı.

Esra ifadesinde istismara uğradığını söyleyerek üç isim verdi. Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz ifadenin ardından “çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 aylık tutukluluklarının ardından zanlılar DNA testleri, HTS, PTS kayıtlarına ve çocuğun beyanlarına rağmen, ‘somut delil yok’ gerekçesiyle tahliye edildi.

İstismara maruz kalan çocuk da ablanın anlatımına göre bu haberi aldıktan sonra 2017 yılının şubat ayında canına kıydı. Anne ise aylar sonra şüpheli şekilde beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi.

Bölgede çalışan gazeteci Medine Mamedoğlu’nun haberiyle Türkiye’ye duyurulan bu haber dün yeniden sosyal medyada gündem oldu. TELE1 de dosyayı inceleyip taraflara ulaştı. Esra’nın ailesi çocuğunun ölümün ardından dosyada bir ilerleme olmadığını ve sanıkların ceza almadığını söyledi.

Bir diğer iddia ise muhtar ve köy meclisi ile ilgili. İddiaya göre muhtar, köyün imamı ile iletişime geçip ailenin şikayetçi olmaması için baskı yaptı. Yine bir başka iddiaya göre ise köy meclisi zanlıların tahliye olmasının ardından toplanıp, Esra’nın ailesinin tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Tüm bu tartışmaların ardından tele1.com.tr’den Egehan Erkün Esra’nın ablası ve köy muhtarı Abdullah Şavlı’ya ulaştı.

ESRA’NIN ABLASI: YILLARDIR BASKI YAPIYORLAR

Esra’nın ablası köyde uzun süredir davadan çekilmeleri için sistematik bir şekilde baskıya maruz kaldıklarını iddia ediyor. TELE1’e konuşan Esra Yücel’in ablası, köy muhtarı Abdullah Şavlı ve köy imamının da aralarında bulunduğu ‘köy meclisinin’ kendilerine yönelik baskı uyguladıklarını ileri sürdü.

Esra’nın ablası şunları söyledi:

“Davadan çekilmemiz için köyde bize baskı yaptılar. İstismar eden üç kişi hala köydeler. Bu konuyu ne zaman gündeme getirsek köy üzerimize geliyor. Köy muhtarı daha önce imama davadan çekilmemiz için aracı olmasını istedi. Bunu söylerken ben de oradaydım. Devlet sesimizi duymuyor. Bunlar tutuklansınlar. Kız kardeşim uçurumdan atıldı, sonra hastaneye gitti. Durumu iyiye gidiyordu. Bunların serbest kaldığını duyunca silahla kendini vurarak öldürdü. O gün ben de evdeydim.”

Hakkari Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Nükeyf Onursal da köy halkının aileye kurduğu baskının Tekeli köyü muhtarı Abdullah Şavlı öncülüğünde yapıldığını tekrarlıyor.

MUHTAR TELE1’E KONUŞTU

Aileye yönelik sistematik baskının başını çektiği iddia edilen Tekeli köyü muhtarı Abdullah Şavlı, infiale yol açan istismar skandalıyla ilgili TELE1’e konuştu.

Kendisi hakkındaki iddiaları reddeden Şavlı, “köy meclisi vardır ama bu konuyla ilgili toplanmış mıdır bilemem” dedi.

“EĞER İSTİSMAR VARSA DEVLET NEDEN ALMIYOR”

Şavlı şunları söyledi:

*Ben kimseye baskı yapmadım. Kim yaptıysa Allah belasını versin. Eğer bir istismar varsa devlet bunları neden almıyor? Bu savcının işi bizim işimiz değil. Ben de bilmiyorum. İstismarı da belki onlar yapmıştır, belki yapmamıştır bunu bilemem.

*Ben muhtarım. Belki adam beni sevmez o yüzden bu iddialarla ilgili benim ismim geçiyordur. Ben bilmiyorum. Bizim o aileyle hiçbir sıkıntımız yok. Türkiye Cumhuriyeti devleti var bu insanlar sahipsiz değil. Devlet ortaya çıkarıp cezasını verecektir.

*Benim kurduğum meclis falan yok. Benim 5 tane azam var. Köyde belki meclis kuruluyordur ama bu konuyla ilgili kurulup kurulmadığını bilmiyorum.

*Benim kızım da var. Beraber okula gidiyorlardı. Esra da benim kızım gibi.

AKILLARDAKİ SORULAR

Esra’yı uçurumdan kim itti?

DNA sonucunda tecavüz bulgusuna rastlandı mı?

DNA sonucunda tecavüz bulgusu varsa neden dosyada kimse tutuklu değil?

İstismarın ardından çocuk korumaya alındı mı?

Esra korumaya alındıysa nasıl intihar etti?

Esra silaha nasıl ulaştı?

İntihar ettiği söylenen Esra’yı hastaneye kim ulaştırdı?

Tehdit ediliyoruz diyen aileye koruma verilecek mi?

Aylarca tutuklu kalan zanlılara neden tutuklama tedbiri konulmuyor?

Ortaya atılan köy meclisi iddialarını savcılık araştırdı mı?

Basında sık sık adı geçen köy meclisleri ne iş yapar?

Muhtarın bazı olaylarda toplandığını söylediği köy meclisinin karar aldığı köyde Anayasa mı bu meclis kararları mı etkili?

EDİTÖR NOTU

Sık sık “toplum infiale uğradı” diyerek soruşturma başlatan yargının dünden bugüne sosyal medyada konuşulan dosya ile ilgili ne yapacağı merak konusu.