Cinayetleri karartmakla suçlanmıştı! Eski DGM Savcısı ve MHP adayı Nusret Demiral öldü

Yayın tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 8:26 am - Güncelleme: 6 Haziran 2022 Pazartesi 12:30 pm

Madımak, Uğur Mumcu cinayeti gibi karanlık olayların üzerini örttüğü iddialarıyla gündeme gelen Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM)’nin en kritik davalarına bakan  başsavcı Nusret Demiral Yaşamını yitirdi. Demiral, dün sabah, geçirdiği kalp krizinin ardından kaldırıldığı hastanede öldü.

Madımak katliamında ‘Tahrik var’ diyerek oteli yakanları kollayan, Gazeteci Uğur Mumcu cinayetine el koyarak delilleri karartmakla suçlanan ve DGM’ler denince akla gelen ilk isimlerden olan Demiral, işkenceli sorgulara bizzat katıldığı, odasında eylemci öğrencileri dövdüğü iddialarıyla biliniyor.

DENİZ GEZMİŞ-YUSUF ASLAN’I SORGULADI, DEP’LİLERE İDAM İSTEDİ

Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ı idama götüren süreçte sorgularını yapmasıyla da anılıyor.

Nusret Demiral, Türkiye Birleşik Komünist Partisi liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın, DEP’li milletvekillerinin davaları, Doç. Dr. Bahriye Üçok, Prof. Dr. Muammer Aksoy, Uğur Mumcu cinayetleri ve Madımak katliamı gibi birçok sansasyonel davada savcılık görevini üstlendi.

MHP’DEN ADAY OLDU, “KURAN TÜRKÇE OKUNSUN” DEYİNCE SİYASİ HAYATI BİTTİ

“Madımak bir tahrik sonucu oldu” sözleri tepki çeken Nusret Demiral, emekliliğinin ardından siyasete atıldığı 1995’te MHP’yi “Ezan Türkçe okunsun” diyerek ‘baraj altına çekmek’le suçlanıp disiplin kuruluna sevk edildi. Ve ardından siyaseti bıraktı.

CHP’den “Üç Fidan’ın” asıldığı yerin önünde anma

HEP MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIKLARININ KALDIRILMASINI İSTEMİŞTİ

DGM Başsavcısı Nusret Demiral her şeyin çok gergin olduğu bir ortamda 22 HEP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamış ve bunu meclis başkanlığına göndermiş, TBMM Başkanı olan Cindoruk bu dosyaları kabul etmeyerek o dönem Başbakan olan Demirel’e geri göndermişti…

Cindoruk’un fezlekeleri reddetme gerekçesi ise ders gibiydi: “Demokrasinin içeriğine ve Anayasa’ya aykırı olan bu fezlekeyi TBMM’nin ve rejimin kimliğini savunmak amacı ve kararlılığı ile geri gönderiyorum, işleme koymuyorum” demişti…

Bu ülkede İnönü ve Cindoruk örneği de var!

NUSRET DEMİRAL KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Nusret Demiral, Torul, Alapaşa, Bafra, Samsun Savcılıklarında bulundu. Adalet Bakanlığı Ceza işleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Tetkik Hakimliği görevi de yapan Demiral, daha sonra Ankara Cumhuriyet Başcavcı yardımcılığı yaptı. Demiral’ın üstlendiği en önemli görev ise Mayıs 1984’ten 1995’e kadar yürüttüğü DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) Başsavcılığı görevi idi.

Demiral bu görevleri süresince bir çok önemli davanın da savcılığını üstlendi. Ankara’da işlenen pek çok faili meçhul cinayetin meşhur savcısı Demiral, Deniz Gezmiş ve Yusuf Arslan’ı da sorgulamıştı.

Demiral’ın üstlendiği bazı görevler şöyle:

Deniz Gezmiş ve Yusuf Arslan’ın sorgulanması
TBKP liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın hakkındaki dava,
DEP’li milletvekillerinin davaları,
Doç. Dr. Bahriye Üçok , Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu başta olmak üzere Ankara’da işlenen 15 faili meçhul cinayet.

ODTÜ’nün aranması konusunda dönemin rektörü Erdal İnönü ile de karşı karşıya gelen Demiral, 2006 yılında Aksiyon’a verdiği röportajda ODTÜ’deki “Devrim” yazılarından ne kadar rahatsız olduğunu anlatmıştı.

Üniversite öğrenciliği sırasında Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştığını ve tüm kitaplarını okuduğunu söyleyen Demiral, emekli olduktan sonra MHP’den Ankara milletvekili adayı oldu. Seçim konuşmaları sırasında ezanın Türkçe okunması yönünde görüş bildiren Demiral’ın bu görüşü parti içinde ve dışında tepkilere neden oldu. Görüşlerini tekzip etmesine karşın, MHP’nin 19. Dönemde meclis dışında kalmasından sorumlu tutularak Disiplin Kurulu’na verildi.

Nusret Demiral kimdir DGM Savcısı

DGM savcısı Nusret Demiral, karanlık bir çok cinayetin üzerini örtmekle suçlanmıştı