Erdoğan’ın ziyaretinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı ayrıntısı! PKK gündemden çıkmalı

Yayın tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi 4:55 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 7:27 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Irak Başbakanı Muhammed Sudani ile bir araya geldi. Ankara ile Bağdat arasında ‘Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması’ imzalandı. Erdoğan, Irak’taki temasları kapsamında Bağdat’taki programlarını tamamlayarak geldiği Erbil’de resmi törenle karşılandı. Erdoğan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle Erbil’de görüştü. Erdoğan görüşmede, Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a geldi. Erdoğan’ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat’a geldi.

Erdoğan, Bağdat ziyareti kapsamında ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Erdoğan’ın Reşid’le görüşmesi hakkında İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Görüşmede Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türkiye ile Irak’ın işbirliği içinde atacağı adımların bölgesel kalkınma ve refaha da katkı sağlayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söyledi.”

Bağdat Sarayı’ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan, Iraklı mevkidaşı ile toplantısının ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile de baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan 13 yıl sonra Irak’ta! IKBY’ye Türkiye’den cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret

KALKINMA YOLU PROJESİ İMZALANDI

Görüşmelerin ardından, Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı. Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil’e ziyaret gerçekleştirecek.

‘ÜLKE İLİŞKİLERİNDE NİTELİKSEL SIÇRAMA YAŞANACAK’

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el Avvadi, dün yaptığı açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde “niteliksel sıçrama” yaşanacağını söylemişti. Erdoğan’ın Irak ziyareti için hazırlıklara yaklaşık bir yıl önce başlandığını belirten Avvadi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak” dedi.

Öte yandan Irak Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Riyad Fahir el Haşimi de Türkiye ile mevcut ticaret hacminin Erdoğan’ın Bağdat ziyaretiyle artabileceğini ifade etti.

ERDOĞAN’DAN ERBİL’DE MESAJ: PKK ARTIK GÜNDEMDEN ÇIKARTILMALI

Erdoğan, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan sonra Erdoğan ile Sudani, ortak basın toplantısı düzenledi.

Bağdat’taki programlarını tamamlayan Erdoğan, “TC-CAN” uçağı ile 20.15’te Erbil kentine geldi. Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılandı.

Tören kıtasını selamlayan, Başkan Barzani ve Başbakan Barzani ile basın mensuplarına fotoğraf veren Erdoğan, daha sonra törende hazır bulunan IKBY heyeti ile selamlaştı.

NEÇİRVAN BARZANİ VE MESRUR BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye’nin terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu işbirliği perspektifinin IKBY bölgesini de kapsadığını, Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu’nun bütün Irak’ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin üçüncü tarafların müdahalesine imkan vermeden sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiğini söyledi.

IRAK KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ BAYRAĞI AYRINTISI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Neçirvan Barzani ile beraber çekildiği fotoğrafta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bayrağı dikkat çekti

Yılmaz Polat ABD ile kritik ilişkiyi anlattı: Erdoğan’ı sinagogdan aradılar

Kaynak: TELE1