Erdoğan’ın ekonomi kurmayları toplandı! “Kamuda tasarruf ve enlasyonla mücadele”

Yayın tarihi: 15 Haziran 2023 Perşembe 2:39 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2023 Perşembe 2:55 pm

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temel sorun olarak gördükleri enflasyonla mücadele edeceklerini ve kamuda tasarruf yapacaklarını söyledi.

AKP’nin ekonomi politikalarındaki inadı nedeniyle Türk lirası her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Nas var Nas” ve “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” çıkışlarının ardından politika faizi yüzde 19’dan yüzde 8.5’e kadar düşürüldü. Politika faizi yüzde 19 olduğu dönem 7 lira olan dolar kuru politika faizi düşürülmeye başlandığı andan itibaren hızla yükseldi. 2023 Genel Seçimlerine Türkiye yüzde 8.5 politika faiziyle girdi. Seçim günü dolar 19 lira bandındaydı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığı’nı kazanmasının ardından dolar kuru 24 liraya dayandı. AKP’nin ekonomi politikalarındaki bu “ben bilirim” tavrı vatandaşın cebine adeta ateş düşürdü. Vatandaşlar pazardan marketten alışveriş yaparken artık en temel ihtiyacını bile karşılayamaz oldu.

2023 Genel Seçimlerinde 21 yıllık AKP iktidarı ekonomi politikalarındaki inadı nedeniyle yükselen enflasyonu düşürme vaadi verdi.

Genel seçimlerin ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu(EKK) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz liderliğinde toplandı.  Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

“TEMEL SORUN ENFLASYONLA MÜCADELE”

Seçimlerin ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu(EKK) toplantısının ardından konuşan Cevdet Yılmaz, ekonomide temel sorun olarak enflasyonu gördüklerini ve enflasyonla mücadele edeceklerini söyledi. Yılmaz, “Seçim beyannamemizde ortaya konan politikaları ve vaatleri plan, program ve eylem planları ile belli bir takvim dahilinde hayata geçirecek, bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

İHRACAT VE TURİZM

Cevdet Yılmaz, cari açığı kontrol edilebilir bir noktaya getirmeyi hedeflerini ve bu amaçla ihracat ve turizm gelirlerini arttırmaya çalışacaklarını söyledi.

Yılmaz, “Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimizi gerçekleştirirken cari açığı sürdürülebilir büyümenin önünde bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Bu doğrultuda teknolojik atılımlarımızı devam ettirecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız” dedi.

KAMUDA TASARRUF

Cevdet Yılmaz’ın açıklamasında dikkat çeken bir diğer vurgu da kamuda tasarruf konusunda söyledikleri oldu. Yılmaz, “Mali disiplin ve kamuda tasarruf anlayışı içinde hareket edecek, mali alanımızı sosyal harcamalar ve nitelikli yatırımlar için kullanacağız” şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz’ın bu açıklamaları akıllara AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek kamu harcamaları hakkında söylediği “İtibardan tasarruf olmaz” sözlerini getirdi.

Çiftçinin enflasyonu yüzde 50.79!