Erdoğan’ın bir gecede feshettiği İstanbul Sözleşmesi AB’de yürürlüğe girdi

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 11:37 am - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 11:40 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gecede feshettiği İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Birliği’nde (AB) yürürlüğe girdi.

Türkiye’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart 2021’de çıktığı ‘İstanbul Sözleşmesi’ adıyla anılan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ 27 üye ülkeden oluşan AB’de 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi.

Avrupa Komisyonu’nun X (Twitter) hesabından dün yapılan açıklamada “Bugün #İstanbulSözleşmesi Birliğimiz için yürürlüğe giriyor. Sözleşme, kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ancak kadınlar ve kız çocuklar artık şiddet korkusuyla yaşamadıkları zaman gerçekten adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayacağız” denildi.

AB’nin bir bütün olarak İstanbul Sözleşmesi’ne bağlı olmayı kabul ettiği için üye devletlerin ilgili tedbirleri uygulaması gerekecek.

TÜRKİYE’DE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Türkiye’nin dinmek bilmeyen ve her geçen gün giderek artan sorunu kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için ortaya çıkan tam adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açıldı. Sözleşme 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.

TÜRKİYE İLK İMZACI ÜLKELERDEN OLDU

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacı devletlerinden olup 24 Kasım 2011’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 247 vekilden 246’sının kabul oyu, 1 vekilin çekimser oy vermesi ile sözleşmeyi uygun bulan 6251 sayılı kanunu “onaylayarak”, parlamentosundan geçiren ilk ülke oldu.

HEDEF GÖSTERİLDİ, PROPAGANDA YAPILDI

Toplumda eşitlik ve kadın haklarının ön plana çıktığı sözleşmeye gericiler tarafından kelimenin tam anlamıyla bir ‘saldırı’ düzenlendi. Toplumsal cinsiyet eşitliğini düzenleyen 3. ve 4. maddelerin ‘toplum yapısı’na zarar verdiği öne sürülen İstanbul Sözleşmesi’nin ‘Kadın beyanı esastır’ ilkesi de bir başka hedef oldu.

Şubat 2020’de, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sözleşme’nin gözden geçirileceği gündeme getirildi.

SÖZLEŞMENİN FESHİNE KARAR VERİLDİ

20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de bir gecede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile AİHM kurallarını esas alan bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından feshedilmesine karar verildi.

SÖZLEŞMENİN AMACI

Sözleşmenin vaz edilme amacı ilk maddede şu şekilde kaleme alınmıştır:

“Sözleşme kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dahil olmak üzere, kadınlarla erkekler arasında önemli ölçüde eşitliği yaygınlaştırmak; kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak; kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak; kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak.”

1 Ağustos 2014: İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girdi