Erdoğan’ın anayasaya aykırı adaylığını YSK’ye taşıyan yargıcın ihracı istendi!

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 10:59 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 10:59 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını YSK’ye taşımasının ardından iki kez yer değiştirme cezası verilen yargıç Ahmet Çakmak’ın meslekten ihracı istendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 ve 2018 yıllarındaki seçimlerin ardından Anayasa’da bir kişinin en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebileceği hükmü gereği 2023 seçimlerinde aday olamayacağı yönünde kamuoyunda ve hukukçularda büyük tepki oluşmuştu.

Yargıç Ahmet Çakmak da 28 Mart’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışma yaratan adaylığına itiraz etmişti.

Erdoğan’ın adaylığını YSK’ye taşıyan yargıç Ahmet Çakmak’ın meslekten ihracı istendi. Çakmak’a daha önce de farklı gerekçelerle iki kez yer değiştirme cezası verilmişti.

GEREKÇELER DİKKAT ÇEKTİ

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, Yargıç Çakmak’a verilen cezalara konu olan soruşturmalar ve gerekçeleri ise dikkat çekti. Gerekçeler arasında “Dilekçede kalın karakter kullanmak, 24 saat içinde 860 kilometre uzaktaki geçici görevlendirildiği yere gitmemek, 12 yaşındaki çocuk hakkında tutuklama talep eden savcının eğitime alınmasını ve başsavcının hizmet aracının adliye için kullanılmasını istemek” yer aldı.

Kararda, Çakmak’ın ‘mesleğin şeref ve nüfuzunu ve şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği’ iddia edildi. İkinci kararda ise ceza gerekçesi olarak Çakmak’ın HSK’ye yaptığı bir itiraz gösterildi.

“GİYDİĞİM CÜBBEYE LEKE GETİRMEDİM”

İsteme karşı hazırladığı savunmayı HSK’ye sunan Çakmak, düzeninin ilk koruduğu değerlerin onur ve şeref olduğunu vurgulayarak “Bende candan önce onur ve şeref gelir. Ucunda ölüm dahi olsa onurumdan ve şerefimden tek bir parça taviz vermem. Onur ve şerefim satılık değil, maaşım kadar hiç değil. Giydiğim cüppeye asla leke getirmedim. Alnım apaçık” dedi.
Hâkimler ve Savcılar Yasası’na göre 2 kez yer değiştirme cezası verilen kişinin meslekten çıkarılacağı düzenleniyor. Bu nedenle Çakmak’ın meslekten ihracı istendi.

HKP liderine Erdoğan’a hakaret soruşturması! 42 yıl hapsi ve siyasi yasak istendi