Erdoğan’dan İmamoğlu hakkında ilk açıklama

Yayın tarihi: 17 Aralık 2022 Cumartesi 2:50 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2022 Cumartesi 3:10 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aldığı hapis kararı sonrası yapılan yargı bağımsızlığı sözleri üzerinden CHP’yi hedef aldı. Erdoğan karara saygı duyulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Mahkemelerin verdiği her kararı beğenmek zorunda değiliz. Ama bu kimseye mahkeme kararlarını tanımama hakkı vermez, hakaret etme hakkı vermez.” dedi. Bu sözleri sarf eden Erdoğan 2016 yılında gazeteci Erdem Gül ve Can Dündar hakkında karar veren AYM’yi sert sözlerle hedef almış, karara uymayacağını ifade etmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mardin Derik Ovası Sulaması”, “Midyat-Nusaybin Yolu”, “Ömerli ve Dargeçit Doğalgaz Verme” ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuştu.

6 yaşındaki çocuk istismarı olayı üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Erdoğan, “Bay Kemal, 6 yaşındaki çocuğu konuşuyorsun. Bizim ciğerimiz yanıyor. O bir felaket, o ayrı bir konu. 10, 11, 12, 13, 14 yaşında Kandil’e kaçırılan o yavrular için bugüne kadar bir kelime ettin mi? Terör örgütlerinin taciz ettiği yavrularla ilgili bir cümle kullandın mı? Diyarbakır Anneleri’ni bir ziyaret ettin mi, onlarla helalleştin mi? Ah cambaz ah. Helalleşmeye geldik diyor, Diyarbakır’a git, Diyarbakır’a. Kandil’e karşı senin ciğerin yok ciğerin, bir laf edemezsin” dedi.

“FAŞİST ZİHNİYET”

Altılı Masa’yı “Karşıma bir tane muhteşem bir tablo koymuşlar. ‘Üzümümüz Şire’dir, 6’lı masa fitnedir” diyerek hedef alan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası işe ilgili ise şunları söyledi:

Aynı faşist zihniyet. Aslında  bu tartışmanın ne bizimle, ne şahsımla, ne de milletimizle ilgisi var. Çünkü konu hakimlere hakaret eden bir şahsın aldığı siyasi mahkumiyet kararından ibaret. Yazılıp çizilenlere baktığımızda gülüyoruz. Mahkemelerin verdiği her kararı beğenmek zorunda değiliz. Ama bu kimseye mahkeme kararlarını tanımama hakkı vermez, hakimlere hakaret etme hakkı vermez.

Erdoğan’ın mahkeme kararına ‘saygı’ duyulması gerektiğini vurgulayan sözleri 2016 yılında Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesine ilişkin sözlerin hatırlattı. Erdoğan şöyle demişti:

“Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Ben Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar sadece sessiz kalırım ama onu kabul etmek durumunda değilim. Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum.”